EUR: 353,68 Ft
CHF: 331,20 Ft
2020. július 13., hétfő
Jenő

Egyéb Pécs

Újra látogatható a Barbakán-bástya!

Újra látogatható a 2018 óta balesetveszély miatt lezárt pécsi belvárosi körbástya, befejeződött a rekonstrukció. Péterffy Attila polgármester a műemléknél tartott beszédében elmondta, hogy 2018-ban balesetveszély miatt zárták el a látogatók elől az építményt, így a pécsi székesegyháztól nyugatra lévő körbástyára az elmúlt bő egy évben nem lehetett felmenni. A vizsgálatok azt állapították meg, hogy a bástyához kapcsolódó, fából készült hidak, lépcsők, az építmény karéján felépített gyilokjáró – védőfolyosó – és az azt övező korlátok felújításra szorulnak.

Mint mondta, még az előző városvezetés döntött a most befejeződött rekonstrukció elindításáról. Ennek keretében az elmúlt hónapokban mintegy harmincmillió forintból, hatvan köbméternyi fa beépítésével teljeskörűen felújította az önkormányzat a fából készült lépcsőket, a gyilokjárót, a bástyához vezető hidakat, és a korábbi fa tartószerkezeteket fémre cserélték, biztosítva ezzel ismét hosszú időre a Barbakán-bástya látogathatóságát.


Védelemre épült

A pécsi városfal nyugati falának részét képező építményt a XV. században emelték azért, hogy az a város és a püspökvár védelmét szolgálja a törökök európai terjeszkedése idején. A bástyát korábban lakóépületek szegélyezték, azokat a hetvenes években bontották el, és tették látogathatóvá a pécsiek és a turisták előtt.

A bástya a busszal érkező turisták számára a belváros kapujaként is funkcionál. A járművek az építmény közelében teszik ugyanis le utasaikat, így ez az első látványosság, amivel találkoznak.

Kapcsolódó Cikkek