EUR: 344,69 Ft
CHF: 322,48 Ft
2020. június 02., kedd
Anita, Kármen

Extra

Vakvezető kutyák: segítők és igazi családtagok

Elvis igazi csodakutya, barátságos és hihetetlenül okos. Komoly munkája is van, Szabolcsot segíti a mindennapokban, aki kilenc éve vesztette el látását. A Lokál végigkísérte egy napjukat. A vakok kevesebb mint egy százalékának van ma Magyarországon vakvezető kutyája, aki mégis hozzájut, az felbecsülhetetlen értékű segítséget és valódi társat kap.

A vezetési munkát elméletileg bármelyik kutya képes megtanulni, mégis leggyakrabban labradorokat és golden retrievereket képeznek ki. A szakértő szerint ez azért van, mert ők az emberekkel és más állatokkal is nagyon barátságosak, nem hozzák kellemetlen helyzetbe segítségre szoruló gazdijukat.


– Fontos, hogy a kutya konfliktuskerülő és könnyen alkalmazkodó típus legyen, hiszen a vak gazdinak számtalan helyen meg kell vele jelennie. Együtt mennek ügyeket intézni, bevásárolni, de gyakran még étterembe is. 2009 óta egy rendelet is védi a látássérülteket, eszerint segítőtársukkal valóban bárhová beléphetnek – árulta el a Lokálnak Komondi Piroska, a Baráthegyi Vakvezető és Segítő Kutya Iskola Alapítvány szakmai vezetője. Rajtuk kívül Magyarországon még két helyen képeznek ki vakvezető kutyákat, de az igény ennél sokkal nagyobb.

Nátán még kölyök, de egyszer vakvezető tanuló lesz (Fotó: Baráthegyi Vakvezető Kutya iskola)

Becslések szerint körülbelül 60-80 ezer látássérült ember él hazánkban, közülük 20 ezer teljesen vak. Egyesek kiválóan közlekednek fehér bottal, mások úgy érzik, hogy nagy szükségük van a négylábú segítségére. Ám ez nem olcsó, egy vakvezető kutya kibocsátása 4,2 millió forintba kerül a Baráthegyi Vakvezető és Segítő Kutya Iskola Alapítványnak. A várólisták nagyon hosszúak, hazánkban jelenleg mindössze 200 eb van szolgálatban.


– A kiképzés közel két évig tart, és végső soron csak nagyon kevés kutya jut el odáig, hogy munkába álljon. Már rögtön az elején, a megfigyelési szakaszban az ebek 75 százaléka kibukik, mert nem viseli jól a forgalmat, a tömeget vagy a járműveket. Ha mégis, akkor kezdődhet a tanulás. Módszerünk lényege, hogy az állatok valós életkörülmények között gyakoroljanak. Nem kennelekben tartjuk, hanem kiképzőink saját otthonukban nevelik őket. A gyakorlati kiképzés nem tanpályán folyik, hanem kint, a nyílt utcán, egyre nagyobb és nagyobb forgalomban. Végül már nem a kiképzővel, hanem a gazdijelölttel gyakorolnak, itt dől el minden. Ha az állat és az ember között megvan a kölcsönös szimpátia, néhány hónap közös munkával felkészülnek a közlekedésbiztonsági vizsgára, amelynek teljesítését jogszabály írja elő – összegezte Komondi Piroska.

Kölyöknevelők vakvezető tanulóinkkal, akik náluk élnek és tanulnak (Fotó: Baráthegyi Vakvezető Kutya iskola)

 

„Nem segédeszköz, hanem társ”

Fotó: Cser Dániel

Kurucsai Szabolcs kilenc éve vesztette el a látását. Négy évig minden probléma nélkül közlekedett fehér bottal, később azonban rájött, hogy vakvezető kutyával sokkal szebb, jobb és könnyebb az élet.

– Szerencsés vagyok, mert az igényléstől számítva kevesebb mint egy éven belül hozzájutottam Elvishez. Már négy éve a társam, ő számomra nem csak egy segédeszköz. Hálás vagyok neki, és remélem, még sokáig segít a mindennapjaimban. Egy vakvezető kutya általában 8-10 évig van szolgálatban, utána nyugdíjba kell mennie, éppúgy, mint az embereknek. Persze házi kedvencként élete végéig velem marad – árulta el Szabolcs.

Elvis játszani is szeret (Fotó: Cser Dániel)

Hogyan segíthetünk mi?

  • Kérdezzük meg, hogy segíthetünk-e valamivel!
  • Munka közben ne simogassuk és főleg ne etessük a vakvezető kutyát!
  • Útba igazításkor ne csak mutogassunk, hanem pontos irányokat nevezzünk meg!
  • Ne álljunk az útjukba!
  • Tömegközlekedési járművön ne foglaljuk el a sofőr mögötti helyet, mert az a vakoknak van fenntartva.

Elvis megmutatja, hogy hol a zebra (Fotó: Cser Dániel)

Ha megvan a zebra, biztonsággal át is kell kelni (Fotó: Cser Dániel)

 

Elvis ugrással jelzi, hogy hol áll majd meg a busz (Fotó: Cser Dániel)

Hurrá, a busz már itt is van! (Fotó: Cser Dániel)

 

Kapcsolódó Cikkek