2020. július 14., kedd
Örs, Stella

Sport

Valter Attila az év legjobb magyar férfi országúti kerékpárosa

Valter Attila vehette át a felnőttek között az év legjobb magyar férfi országúti kerékpárosának járó elismerést a magyar szövetség (MKSZ) szombati gáláján.

Valter idén a CCC fiókcsapata, a Development Team színeiben harmadik lett összetettben a Tour de Hongrie-n, megnyerte a magyar időfutam bajnokságot. Majd a fiatalok Tour de France-án, a Tour de l’Avenir elnevezésű viadalon szakaszt nyert, míg az idényt a korosztályos versenyzők egynapos lombardiai körversenyén zárta, amelyen negyedik lett.


A következő idényben már a CCC World Tour-csapatában szerepel, és már túl is van első edzőtáborán új társaival. Közös hegyi tréningeken vett részt a szintén friss érkező, az idei Giro d’Italián hegyi szakaszt nyerő orosz Ilnur Zakarinnal, aki Valter elmesélése alapján barátságosan és közvetlenül fogadta, akárcsak a csapat többi sztárja, így a riói olimpiai bajnok belga Greg van Avermaet és a tavaly Európa-bajnok, idén vb-ezüstérmes olasz Matteo Trentin.

Az MTI kérdésére Valter elmondta: az eddig megszokottnál is profibb körülmények között készülhetett. A 21 éves kerekes elárulta, várhatóan a Tour de la Provence-on kezdi az idényt, az első World Tour-viadala pedig a katalán körverseny lesz a tervek szerint.


Hegyikerékpárban az év magyar bajnokai, Benkó Barbara és Dina Márton kapta a legjobbnak járó elismerés. A pályakerékpárosok közül Borissza Johanna Kitti, Filutás Viktor és Szalontay Sándor is díjat kapott. Utóbbi decemberben kétszer is megdöntötte a 200 méter országos csúcsát.

Szalontay előre tekintve elmondta: azzal lenne elégedett, ha a legjobb nyolc közé kerülne a vb-n.

A BMX-eseknél a cross szakágban Naszádos Saba és Zsembery Boldizsár lett a legjobb, míg az ötkarikás programban Tokióban bemutatkozó freestyle szakág 2019-es legjobb magyar képviselője Szepesi Tibor lett.

Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos felidézte a Tour de Hongrie-n elért jó magyar eredményeket, az országúti kerékpárban szerzett olimpiai kvótát, illetve azt, hogy jövőre Valter mellett Peák Barnabás is a World Tour-sorozatban tekerhet.

“2020 remek évnek ígérkezik, jó eséllyel még az ideinél is messze-messze sikeresebb lehet” – fogalmazott a politikus, aki azt mondta, a májusi Giro d’Italia Nagy Rajtja Magyarországra irányítja a világ figyelmét, Magyarországét pedig a kerékpározásra.

“Van mit ünnepelnünk. Ezek a kimagasló eredmények, amelyeknek ma örülhetünk, a sok éve megkezdett munka gyümölcsei” – értékelte 2019-et Princzinger Péter, az MKSZ elnöke.

A 2019-es esztendő legjobbjai:

——————————

Országúti kerékpár

Valter Attila

Vas Kata Blanka

Pályakerékpár

Szalontay Sándor

Filutás Viktor

Borissza Johanna Kitti

Hegyikerékpár

Benkó Barbara

Dina Márton

BMX cross

Naszádos Saba

Zsembery Boldizsár

BMX freestyle

Szepesi Tibor

Cyclocross (terepkerékpár)

Vas Kata Blanka

Vas Balázs

Kerékpárlabda

Árendás Tamás és Toma Vilmos

Hegyikerékpár downhill

Megyaszai Lilla

Cseh Martin

Művészkerékpár

Schön Martin

Hugyecz Zsófia

Sági Alexandra

Trial

Végh András

Erdélyi Ádám

Parakerékpár

Wermeser Zsombor

Kapcsolódó Cikkek