2020. július 13., hétfő
Jenő

Életmód

Vecsei H. Miklós: II. Richárd hirtelen emberré válik

Vecsei H. Miklós főszereplésével, a II. Richárd bemutatójával folytatódik a Vígszínház Shakespeare-sorozata. William Shakespeare királydrámáját a nemzetközi hírű kolozsvári alkotó, Tompa Gábor rendezi a Pesti Színházban. A bemutató december 21-én lesz.

Vecsei H. Miklós, Borbiczki Ferenc, Tompa Gábor (fotó- Vígszínház Facebook)

 

– Shakespeare II. Richárdja szövevényes darab, ezért a rendezők ritkán veszik elő – mondta a címszerepet alakító Vecsei H. Miklós. – Tompa Gábor rendező és Visky András dramaturg ellenben könnyen követhető előadássá szelídítette, amelyben a költői nyelv szépsége kerül előtérbe. Míg az első felvonásban egy nagy lábon élő, hatalmát az istenektől származtató királyt látunk, aki azt hiszi, mindent, amit tesz és gondol, átleng egy szakrális dimenzió, a második felvonásban az árulás következtében megtörik, hirtelen emberré válik, és mint egy csalódott kamasz, megtelik költőiséggel.


A mű Shakespeare ritkán játszott darabjai közé tartozik, költői szépségével mégis kiemelkedik a királydrámák közül. A fiatal uralkodó sorsa egyben a hatalomért folyó harc története is egy olyan korban, amikor „angol vér feketedett az angol kardokon”. A címszerepben Vecsei H. Miklós, Henry Bolingbroke grófként pedig ifj. Vidnyánszky Attila látható. York hercegét Lukács Sándor, York hercegnét pedig Igó Éva alakítja.

Kapcsolódó Cikkek