2020. július 02., csütörtök
Ottó

Sport

Véget ért a Forma–1 idei szezonja

Az immár hatszoros világbajnok Lewis Hamilton, a Mercedes brit versenyzője nyerte a Forma–1-es sorozat idényzáró futamát, az Abu-Dzabi Nagydíjat. Összegyűjtöttük a szezon legfontosabb tudnivalóit.

1000. futam


Az idei Forma–1-es szezon volt a sorozat történetének 70. évadja, 21 futamot rendeztek. Április közepén a Kínai Nagydíj volt a Forma–1 történetének 1000. futama, amelyet a mercedeses Lewis Hamilton nyert.

Hamilton megállíthatatlan


Lewis Hamilton karrierje hatodik világbajnoki elsőségét szerezte meg, így már csak egy elsőségre van a csúcstartó, hétszeres világbajnok Michael Schumachertől. A Mercedes pilótája 413 ponttal nyert vb-t, ez még senkinek sem sikerült, igaz, egy pluszpont jár a leggyorsabb körért, amelyből Hamilton hatot ért el. Karrierje során 88 futamgyőzelmet aratott, mindössze héttel van lemaradva Schumitól.

EPA/DIEGO AZUBEL

Nem lehet versenyezni a Mercedesszel

A szakemberek szerint a Mercedes minden idők legjobb F1-es csapata. Az istálló a szezon elején zsinórban ötször szerezte meg a rajtrács első két kockáját, ami rekordnak számít. Ráadásul hat éve zsinórban egyszerre adja a világbajnokot, és hódítja el a konstruktőri vb-címet. A szezonban 9-szer fordult elő, hogy mercedeses pilóta végzett az első két helyen.

(MTI/AP/Andrew Brownbill)

Jövőre rekordmennyiségű futam lesz

A tervek szerint jövőre rekordszámú, 22 futamot rendeznek. Két új verseny is bekerül a naptárba, az áprilisi Vietnámi, illetve a májusi Holland Nagydíj. Érdekesség, hogy hétszer lesz két egymást követő hétvégén futam. A Magyar Nagydíjat augusztus 2-án rendezik.

Legendáktól búcsúztunk

2019-ben két kiemelkedő Forma–1-es legenda is meghalt. Három nappal a világbajnoki sorozat rajtja előtt elhunyt Charlie Whiting, a vb versenyigazgatója, aki Melbourne-ben vesztette életét. A 66 éves Whiting 1988-ban került a FIA-hoz, s 1997 óta látta el a versenyigazgatói feladatokat a Forma–1-ben. Májusban pedig a háromszoros világbajnok Niki Lauda hunyt el, 70 éves korában.

 EPA/DAVE ACREE 

 

Kapcsolódó Cikkek