2020. július 03., péntek
Kornél, Soma

Egyéb Szeged

Végre mindenki beférhet

Az új, 8300 férőhelyes létesítmény nemcsak az élsportot, hanem az utánpótlásnevelést is szolgálni fogja. Épül Szeged új kézilabdacsarnoka.

Ünnepélyes esemény keretében pénteken letették az új szegedi kézilabdacsarnok alapkövét a beruházás helyszínéül szolgáló Felső Tisza-parti Stadionban.
A komplexum a 2022-es férfi kézilabda Eb helyszínéül is szolgáló kézilabdacsarnokot, valamint egy kétpályás edzőcsarnokot is magában foglal. Mellette egy legalább 80 fős konferenciaterem, négy edzőterem, két bemelegítőterem, valamint egy 30 férőhelyes kollégium is megépül.


Ilyen emlékezetes pillanatoknak adhat helyet az új csarnok (MTI)

 

Az alapkő már lent van, jöhet az építkezés (fotó: Lokál)

 

Több mint 8000 néző fér majd be (fotó: illusztráció)

Modern követelmények, modern épület (fotó: illusztráció)

Az alapkőletételen Szabó Tünde sportért felelős államtitkár felidézte, hogy Szegeden az idei év folyamán teljeskörűen felújították és korszerűsítették a Maty-éri versenypályát, ahol világbajnokságot is rendeztek.
– Szeged másik sikeres sportága egyértelműen a kézilabda, amely nemcsak hazai viszonylatban az egyik legeredményesebb és legerősebb klub, de a nemzetközi színtéren is folyamatosan jól szerepel, így tehát nem meglepő, hogy Szeged is bekerült a 2022-es férfi kézilabda Európa-bajnokság rendező városai közé. A magyar kormány sportpolitikájának egyik meghatározó eleme, hogy minél több hazai rendezésű, kiemelt világversenyt tudjunk megrendezni, hiszen ez számos előnnyel jár az egyes sportágak és az egész ország számára – fogalmazott Szabó Tünde, hozzátéve, a kormány célja, hogy sportnemzetből sportoló nemzetté is váljunk.

Majdnem tízezer

A létesítmény a nemzetközi előírásoknak megfelelő lelátószerkesztéssel legalább 5500 nézőhely kiszolgálását biztosítja majd a fő kerengő szintről (első emelet). Ezért itt alakítják ki a büféket, a vizesblokkokat és a ruhatárakat. Szintén itt lesznek a televíziós közvetítést biztosító kamerahelyek. A fennmaradó 2800 nézőhely megközelítése egy felső kerengőről lesz megoldva. A két szint között közvetlen lépcsős kapcsolatok létesülnek.
A felső, 2800 nézőhelyes szint a csarnoktértől vizuálisan is leválasztható lesz (sportelválasztó függönyözés technológiával). Ezen területek gépészetileg is különállóak.

Kocsis Máté, a Magyar Kézilabda Szövetség elnöke szerint a MOL-Pick Szeged kinőtte saját csarnokát.


– Ahhoz, hogy a Szeged BL-meccseit minden Szeged-szurkoló láthassa, egy mérkőzést legalább háromszor kellene lejátszani, de mivel a sportban erre nincsen lehetőség – szemben a zeneiparral –, ezért sok szurkoló marad rendszeresen távol attól, hogy lássa kedvenc csapatát a nemzetközi megmérettetéseken – mondta, majd leszögezte, hogy ennél a csarnoknál még annak esélye sem áll fenn, hogy a szegedi csapat ne tudná megtölteni.

Háromszor annyi

A kézilabda-szövetség elnöke úgy számol, ha minden MOL-Pick Szeged-rajongó látni szeretné valamennyi mérkőzést, akkor azokat alkalmanként háromszor kellene lejátszani, hogy mindenki beférjen a jelenlegi nézőtérre.

 

– Manapság divatos a sportberuházásokkal szemben állást foglalni, de a szegedi kézilabdázók támogatottsága, illetve a szegedi kézilabda eddig eredményei ezeket az érveket is lesöpörték mindvégig az asztalról  – fogalmazott, majd hozzátette, ő az idei szezonban a Final Fourba várja a MOL-Pick Szegedet.
– Jó úton halad Szeged, hogy Magyarország egyik sportfővárosa legyen – kezdte beszédét Bartók Csaba, a szegedi Fidesz elnöke, a Modern Városok Program szegedi biztosa, utalva arra, hogy megépült a Szent Gellért Fórum, és épül az új sportuszoda is.
Bartók Csaba hozzátette, atlétikai centrumok is épülnek Szegeden. A SZVSE-pályán 550 millió forintból, a Szegedi Tudományegyetem atlétikai centrumában pedig 1,6 milliárd forintból nemzetközi szabványoknak megfelelő körülményeket alakítanak ki.
– Új fejlesztéseket hoz a városba a kormány, ami nemcsak a sportbarátoknak, hanem az összes szegedi lakosnak és az itt élő több ezer egyetemistának is jó hír. Ez azt jelzi, hogy kormánynak fontos az egyetem, az atlétika és a fiatalok sportolásai lehetősége  – fogalmazott.

Az edzőcsarnok is impozáns

A beruházás egy edzőcsarnok létrehozását is tartalmazza, amelynek saját bejárata, lelátója és előcsarnoka lesz. A csarnok elvárt befogadóképessége legalább 1500 néző, további elvárás, hogy alkalmas legyen magyar bajnoki kézilabda-mérkőzések lebonyolítására. A csarnokban keresztben két edzőpálya lesz kialakítva.
A közbeszerzési eljárás nyertese a West Hungária Bau Kft., a szerződés értéke nettó 27,4 milliárd forint.

Az új kézilabdacsarnok építését indokolja Bartók szerint, hogy az Újszegedi Sportcsarnok már nagyon messze áll attól, hogy XXI. századi körülményeket biztosítson a sportolóknak és a közönségnek.

Az Eb a tét

Szeged adott már helyet világbajnoki mérkőzéseknek. A város most bekerült a 2022-es Eb rendezőországai közé, ezért a modern igényeknek megfelelő új csarnok alapkövetelmény.

 

– Tiszteletet érdemelnek a játékosok, hogy a versenytársaktól elmaradó infrastruktúrát használva is ilyen eredményesek tudnak lenni – hangsúlyozta.
Az új kézilabdacsarnok átadása egy szép jubileum kapcsán valósul majd meg, ugyanis a szegedi kézilabdázás két év múlva lesz 60 éves, és akkor mondhatja majd el magáról a férfiegyüttes, hogy megszakítás nélkül 45 éve a magyar élvonalban szerepel.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

  • Kupa vagy liga?

    Kupa vagy liga?

    Az Atomerőmű KSC Szekszárd jelezte az Európai Kosárlabda Szövetségnek, hogy a következő szezonban az Európa Kupa helyett az Euroligában szeretne indulni.

  • Mehetünk már szaunázni?

    Mehetünk már szaunázni?

    Az országszerte bevezetett enyhítéseknek köszönhetően sorra nyílnak a fürdők, beüzemelik a strandokon a termálmedencéket is és befűtötték a szaunákat.