2020. július 15., szerda
Henrik, Roland

Belföld

Végre rend lesz a színházakban

Elfogadta az Országgyűlés a kultúra finanszírozásáról szóló törvényt, amely átlátható működési modellt, kiszámítható helyzetet és felelősségi viszonyokat teremt a színházak fenntartásában. A kormány Gothár Péter szexuális zaklatási ügyének kirobbanása után döntött a szabályozásról.

A törvény értelmében egyetlen fővárosi színháznak sem kell megszűnnie, az önkormányzatok ezután is szabadon dönthetnek arról, hogy önként fenntartanak-e saját színházat vagy sem. Ráadásul a kulturális törvény átlátható működési modellt, kristálytiszta, kiszámítható helyzetet és felelősségi viszonyokat teremt a színházak fenntartásában.


A határozathozatalt ismét ellenzéki botrány kísérte, ugyanis a DK-s és az MSZP-s képviselők maszkkal a kezükben bohóckodtak. Dömötör Csaba államtitkár szerint mindez utólag igazolja, hogy miért kellett szigorítani a parlament viselkedési szabályait.

Fotó: Facebook

Az ellenzék persze hőbörög az új törvény miatt, hétfőn még tüntetést is szerveztek. A fideszes L. Simon László szerint olyan kérdéseket feszegettek a tüntetők, amelyek a törvényjavaslatban egyáltalán nincsenek benne. Ilyen például a Nemzeti Kulturális Alap megszüntetése vagy az alternatív színházak támogatásának megszüntetése. Egyik sem következik be, holott az ellenzékiek ezért vonultak az utcára.


Fekete Péter, kultúráért felelős államtitkár szerint nem lehet, hogy 700 millió forinttal támogassák a Katona József Színházat, és ne tudjon beleszólni az állam, hogy ott van zaklatási ügy vagy nincs zaklatási ügy. – Átlátható, kiegyensúlyozottabb, tisztább színház-finanszírozási formát fogunk bevezetni – jelentette ki, hozzátéve: a kormány nem veszi el a levegőt a független előadóművészi szférától, hanem egyre több forrás jut nekik.

Fekete Péter államtitkár (Fotó: Máté Krisztián)

 

Felháborító ellenzéki kijelentés

– Bennem felmerült, hogy tulajdonképpen az elmúlt hetekben a közvéleményt borzoló zaklatási ügyek azok nem is zaklatásnak minősíthetőek, hanem tulajdonképpen együttműködési kényszernek – jelentette be Burány Sándor, szocialista politikus, a Párbeszéd képviselője az Országgyűlés Törvényalkotási Bizottságának hétfői ülésén. A végtelenül cinikus megnyilvánuláson a fideszeseket lepatkányozó MSZP-s Bangóné Borbély Ildikó nagyot nevetett.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek