EUR: 353,05 Ft
CHF: 332,23 Ft
2020. július 05., vasárnap
Emese, Sarolta

Életmód

Vegyen aktképet, rákbeteg gyerekeken segít!

Különleges tárlatot és árverést szerveznek „kincses” Kolozsváron,  csütörtökön este. Miklóssy Gábor (1912–1998) a XX. század egyik legmeghatározóbb erdélyi festőművészének örököse és a helybeli képzőművészek összefogással teszik könnyebbé az ottani rákbeteg kisgyerekek mindennapjait.

Miklóssy Gábor egyik aktja

A Little People Egyesület önkéntesei a kezelésre szoruló gyerekeknek és hozzátartozóiknak nyújtanak pszichoszociális segítséget, a kórházban töltött napjaikat próbálják elviselhetőbbé tenni. A karácsonyi aukció bevételével, melynek során Miklóssy Gábor festményei és rajzai kerülnek kalapács alá, őket segítik a felajánlott festmények, rajzok bevételével – értesült lapunk Lőrincz Gyula kolozsvári grafikusművésztől. Az egyesület javarészt művészetpártoló önkéntesekből áll, így az ők áldozatos munkáját támogatják. Lőrincz – aki egyébként neves erdélyi színházi díszlettervező is – lapunknak úgy fogalmazott Miklóssy Gábor főiskolai tanárként több generációnyi képzőművész kibontakozását segítette Kolozsváron.


-Monumentális életműve legkiterjedtebb részét aktjai teszik ki. Budapesten töltött főiskolás éveitől egészen haláláig aktkompozíciók ezreit festette meg, sokszor visszatérve ugyanahhoz a motívumhoz. Aktfestészete egy olyan korban teljesedett ki, amikor aktot rajzolni majdhogynem a rendszerrel való szembenállásnak számított. A kiállításra és az aukcióra összeállított válogatás nagy része olyan munkákból tevődik össze, melyeket még nem láthatott a nagyközönség. A több évtizedet lefedő szelekció szinte a teljes alkotói folyamatot bemutatja, a kompozíciók alakulását, az akttanulmányoktól, a napi „ujjgyakorlatokon” át egészen a nagyméretű olajképekig. A Kolozsvári Művészeti Múzeum 2004-es átfogó Miklóssy-kiállítása előtt aktjait jóformán csak barátok és gyűjtők láthatták. Jelen kiállítás, több évtizedet, a főiskolás évektől egészen a kilencvenes évek második feléig lefedő szelekciója természetesen nem nyújthat teljes képet a mester sokirányú aktfestészetéről, viszont segítségével bepillantást nyerhetünk Miklóssy Gábor munkamódszerébe, a kompozíciók alakulását, a kísérletező akttanulmányoktól, a napi „ujjgyakorlatokon” át egészen a nagyméretű olajképekig követhetjük nyomon – mondta Lőrincz Gyula .A kiállítás 2020 január 8-ig látogatható L’Autre Galerie-ben (Ion Creangă u. 8. sz.) – tette hozzá a grafikusművész, aki nem mellesleg az ottani egyetemisták, fiatalok és a határon inneni magyarok körében is hihetetlen népszerű Insomnia kulturkávéház társtulajdonosa.

Kapcsolódó Cikkek

 • Szúnyogok ellen természetes módszerekkel!

  Szúnyogok ellen természetes módszerekkel!

  A szúnyogirtás minden korszaknak egy sajátos tevékenysége, enélkül a nyári estéket nemigen ússzák meg az emberek. Csapdosni ide-oda, szidni a kellemetlenkedő zümmögőket, úgy tűnik, sosem megy ki a divatból. Eme lények szívósak, szaporák.

 • Ruhára és autóra gyűjtenek a fiatalok

  Ruhára és autóra gyűjtenek a fiatalok

  Egyre tudatosabban spórolnak a fiatalok. Az OTP Bank megbízásából készült most egy kutatás, amelyből kiderült, hogy melyek a legfontosabb takarékossági szempontjaik.

 • Így erősítse felsőtestét és mellizomzatát!

  Így erősítse felsőtestét és mellizomzatát!

  Mind a nőknek, mind a férfiaknak fontos, hogy a súlycsökkenésük mellé kidolgozott legyen a felsőtestük. A hölgyek minden bizonnyal örülnek annak, ha vannak olyan tornagyakorlatok, amelyek korrekciós műtét nélkül segítenek karban tartani a megereszkedett melleket. Tíz tornagyakorlatot ajánlanak, hogy segítsenek a női idomokat feszesíteni.