2020. július 15., szerda
Henrik, Roland

Belföld

Véletlen lenne? Czeglédy és „Az ördög ügyvédje” szófordulatai kísértetiesen hasonlítanak

A Mandiner kielemezte Czeglédy Csaba és „Az ördög ügyvédje” írásait: a két szövegíró hasonló helyesírási hibákat vét, kísértetiesen egyforma szófordulatokat használ, de még a mondatokat is hasonlóképpen kezdi.

Mint arról beszámoltunk, rengeteg jel utal arra, hogy a Borkai-botrány kirobbantásához köze van a Demokratikus Koalíciónak is. Korábban megírtuk, a gyanú szerint tízmillió forintra zsarolta Póczik József, volt válogatott labdarúgó Borkai Zsolt, azóta lemondott győri polgármestert. Póczik, a DK aktivistája és jelöltje volt, módszerei a Gyurcsány-féle körökre vallanak. Borkai Zsoltról a választási kampányban szivárogtak ki intim felvételek.

A DK-s szálat erősíti, hogy Póczik egykori csapattársa és jó barátja Glázer Róbert, volt labdarúgó szövetségi kapitány, aki Gyurcsányék polgármesterjelöltjének, Glázer Tímeának a testvére. Glázer Tímea a Ripost szerint napi kapcsolatban áll nemcsak Czeglédyvel, de magával Gyurcsány Ferenccel is.


A bukott miniszterelnök egyébként azt mondta arról, aki kiszivárogtatta a felvételeket Borkairól: „Bárki is csinálta, nagyon büszkék vagyunk rá”.

Egyes sajtóhírek pedig egyenesen Gyurcsány Ferenc ügyvédjét, Czeglédy Csabát feltételezik a háttérben – írja a Mandiner. A lap megpróbált utánamenni az ügynek: kapcsolható-e bármilyen módon Czeglédy Csaba „Az ördög ügyvédjéhez”.


Összehasonlították Czeglédy Csaba Facebook-bejegyzéseit „Az ördög ügyvédje” írásaival. Kiderült, a két szövegíró hasonló helyesírási hibákat vét, kísértetiesen egyforma szófordulatokat használ, de még a mondatokat is hasonlóképpen kezdi. Hogy ez csupán a véletlen műve, vagy annál több, azt a Mandiner az olvasók megítélésére bízza.

Íme a Mandiner összeállítása:

Czeglédy Csaba és „Az ördög ügyvédje” egyaránt helyesen ír. Az ikes igék ragozását azonban egyes szám első személyben mindketten elrontják:

A két írás közötti további hasonlóság például a „hm” szócska, aminek helyesírása nem kötött, mégis mindkét esetben ugyanabban az alakban szerepel.

Egyezés még, hogy a mindennapi nyelvhasználatunkból szinte teljesen kikopó „mihelyst” régies, népies szavunkat Czeglédy Csaba és „Az ördög ügyvédje”  is egyaránt használja.

A „bort iszik, vizet prédikál” kifejezés – ha eltérő alakban is, de – mindkét helyen előfordul ugyanazzal a sajátossággal. A hagyományos használat helyett ugyanis a „vizet prédikál” résszel kezdik:

Hasonlóság, hogy mindketten gyakran használnak bizonyos szófordulatokat. Ilyen például a „nincs itt semmi látnivaló”, a „jobb sorsra érdemes” és az „így mulat egy magyar úr”.

További mindkét írásban előforduló, de a köznyelvben ritkán használt szavak: „győri polip”, „Fidesz-csicska” és a „szolgálati közlemény”.

Czeglédy Csaba és „Az ördög ügyvédje”  szövegeit olvasva szerintünk feltűnő, hogy a szokásosnál jóval gyakrabban kerülnek mondatkezdő helyzetbe az „azonban” és a „ráadásul” kötőszavak:

Lehet, hogy csak a véletlennek köszönhető, de Czeglédy Csaba és „Az ördög ügyvédje”  is használ a köznyelvben ritkábban elhangzó szavakat. Ilyen például a „pincsikutya” és a „golyófogó”.

Kapcsolódó Cikkek