2020. július 13., hétfő
Jenő

Egyéb Zalaegerszeg

Vigyázzunk rájuk!

Egyre hidegebbek a nappalok és az éjszakák, így a fedél nélkül élőkre, a magányos idősekre is fokozottan kell figyelni. A Vöröskereszt munkatársai már november 1-jétől a délutáni és esti órákban járják a várost, ám továbbra is számítanak a lakosság telefonhívásaira.

A megyében Zalaegerszegen és Nagykanizsán működtetnek hajléktalanellátó intézményt, amelynek feladata az utcai szolgálat, továbbá a nappali melegedő, valamint az éjjeli menedékhely biztosítása. A két városban télen, összesen 150 főt tudnak elhelyezni, ami igencsak kevés, így a megyeszékhelyen mindig telt ház van, annak ellenére is, hogy év elején plusz húsz férőhellyel bővítették a szállót. Egy jogszabályi változásnak köszönhetően a téli krízisidőszakon túl egész évben fogadták a rászorulókat. Kardos Ádám, a Hajléktalanok Átmeneti Gondozási Központja szakmai vezetőjének tájékoztatása szerint, idén 70 éjjelimenedék-férőhellyel működött a hely, amely még a meleg, nyári időszakban is körülbelül 90 százalékos kihasználtságú volt, de a hideg időszakban mindig megemelkedik. Ennek ellenére is akad néhány szabad férőhely, most elsősorban nőknek, mivel a férfiak részlege jelenleg tele van. A vöröskeresztesek tevékenysége télen 24 órás autós szolgálattal egészül ki, amit pályázati forrásból működtetnek. A közvetlen életveszélyben lévő hajléktalanok esetében egy órán belül tud a helyszínre vonulni a krízisautó szolgálat, egyéb más esetben vagy ellátást, adományt juttatnak el, vagy elhelyezést szerveznek. A szakmai vezető arra kér mindenkit, hogy az egyedül élő idős emberekre is figyeljünk oda, nézzük meg, működnek-e náluk a fűtőtestek. A Vöröskereszt megyei szervezete 1994 óta vállalja a fedél nélkül maradtak ellátását, 2007 óta a nonstop diszpécser szolgálat a 92/323-000 telefonszámán várja a hívásokat.


A hajléktalanság

A hajléktalan emberek nem rendelkeznek kellő kapcsolati tőkével vagy jövedelemmel, amely átsegítené őket a lakhatási problémákon. Ennek hiányában nehezebben jutnak állandó jövedelmet biztosító munkahelyhez, nehezebben jutnak élelmiszerhez, ruházathoz és mindazokhoz a javakhoz, amelyek az egyszerű túléléshez szükségesek egy mai ember számára. Bár pontos adatok nem hozzáférhetők, becslések szerint háromszor annyi hajléktalan ember él az országban, mint amennyi férőhely van a menhelyeken, sokan ott sem érzik jól magukat, így többen erdőkben, kihalt hegyi pincékben húzzák meg magukat. Hazánkban 2018-ban szabálysértéssé nyilvánították a közterületi hajléktalanságot.

Kapcsolódó Cikkek