EUR: 353,05 Ft
CHF: 332,23 Ft
2020. július 04., szombat
Ulrik

Egyéb Eger

Világraszóló vegánburger az egri várból

Különleges gasztronómiai csemegével gazdagodott Eger ételkínálata. A város egyik leghíresebb és legelegánsabb étterme a vár területén található 1552 egy különleges vegánburgerrel frissítette étlapját.

A turisták és a helybéliek körében egyaránt népszerű ebéd- és vacsorázóhely, az 1552 séfje, Tóth Dávid a Lokál Extrának elmondta, bár ő maga nem vegán, nagyon fontosnak tartja, hogy a növényi alapú táplálkozást követőknek is biztosítani tudjanak magas gasztronómiai színvonalat – és korrekt áron – ételkülönlegességeket.


– Korábbi étlapunkon vegán vendégeink kedvence a szarvasgombás rizottó volt, de úgy éreztem igazi szakmai kihívás egy, a mi stílusunknak is megfelelő minőségű vegánburger elkészítése, ezért hosszú kísérletezésbe és beszállítóink ez irányú tesztelésébe kezdtem – mesélte a fiatal egri séf. – Igyekeztem a fűszerezés, az ízek és a mártás mellé egy formabontó alakot is álmodni, ezért a vegánburgerünket kettévágva, a mártások és a friss sült burgonya mellé tálaljuk, ami megkönnyíti a finom falatok fogyasztását – magyarázta Dávid, aki nem titkolta: egyre gyakrabban ő maga is szívesen választja vegán fogásaikat és rendkívül büszke arra, hogy ma már nem kell magyarázkodni vagy egy-egy étel módosított, esetleg lebutított változatát ajánlani annak, aki a vegán gasztronómia híve.

Egerben egyébként ma még nincs könnyű helyzetben, aki a vegán étkezést választja. A plázában ugyan már több gyorsétteremlánc kínál húsmentes és vegánszendvicseket, és a Tűzoltó téri Govinda étteremben is lehet állati eredettől mentes, növényi alapú ételeket enni, ugyanakkor az 1552 lehet az első olyan csúcsgasztronómiát kínáló étterem a városban, ahol kimondottan odafigyelnek a vegánokra. Ez különösen fontos a város minőségi turisztikai vonzerejének megőrzése és fejlesztése szempontjából, hiszen – ahogy Tóth Dávid séf is megerősítette – a külföldiek, de leginkább a nyugat-európai, egyesült államokbeli és Izraelből érkező turisták körében érzékelhetően emelkedik a vegán étkezéshez ragaszkodók száma.


Mi az a veganizmus?

A veganizmus az állati eredetű termékek használatának mellőzése és az ehhez kapcsolódó filozófia, ami elutasítja az érezni képes állatok árucikkstátuszát; amely megnyilvánul a táplálkozás, a szórakozás, a ruházkodás és a higiéniai termékek választásában is.

 

Mitől vegán egy bor?

Talán kevesen tudják, hogy az Egerben rendkívül népszerű borgasztronómia terén is fontos változások várhatóak a vegán turisták kiszolgálására. Mint Soltész Gergőtől az egyik legfontosabb egri bortermelő cég, az Ostoros Bor Zrt. vezetőjétől megtudtuk, bár önmagában a bor természetesen vegánnak számítana, az isteni nedű készítése során több olyan állati eredetű segédanyagot használnak a borászatok, amit mellőzni kell annak érdekében, hogy az egyre inkább gyarapodó vegánközönséget minőségi módon kiszolgálhassuk.

– A vegánbor lényege, hogy derítésnél nem használunk kazeint, halhólyagot, zselatint, így tényleg semmilyen állati eredetű segédanyaggal nem érintkeznek vegánboraink– magyarázta az ismert egri borász, Soltész Gergő.

Kapcsolódó Cikkek

  • Kupa vagy liga?

    Kupa vagy liga?

    Az Atomerőmű KSC Szekszárd jelezte az Európai Kosárlabda Szövetségnek, hogy a következő szezonban az Európa Kupa helyett az Euroligában szeretne indulni.

  • Mehetünk már szaunázni?

    Mehetünk már szaunázni?

    Az országszerte bevezetett enyhítéseknek köszönhetően sorra nyílnak a fürdők, beüzemelik a strandokon a termálmedencéket is és befűtötték a szaunákat.