2020. július 11., szombat
Nóra, Lili

Egyéb Hódmezővásárhely

Villeroy-saga: több a kérdés, mint a válasz

Jelen állás szerint a porcelángyár rövid távú vásárhelyi terveit nem befolyásolja az önkormányzat által kivetett brutális többletadó, a „lex Villeroy”, és a jövő kapcsán viszont még mindig kérdőjelek sokasodnak. Nem tudni például, hogyan kívánja kigazdálkodni a vállalat a súlyos adóterhet, és az sem világos, miért marad el a Vásárhelyre tervezett gyárberuházásuk.

Komoly felzúdulást keltett Vásárhelyen, hogy novemberi rendes ülésén a város képviselő-testülete megszüntette a legalább 800 főt foglalkoztató cégek építményadó-kedvezményét: a kizárólag egyetlen helyi vállalatot, a porcelángyárat érintő „lex Villeroy” következtében a Villeroynak évi 113 millió forintnyi többletadót kell 2020-tól leszurkolnia az önkormányzatnak. A brutális adóteher komoly aggodalomra adott okot városszerte, a munkavállalók körében, a cég vásárhelyi jövőjét illetően is. A Villeroy & Boch Magyarország Kft. több közleményt is kiadott, melyekben igyekezett megnyugtatni a kedélyeket: bizonyos tekintetben tisztábban is látunk az ügyben, ám számos kérdésre továbbra sincs megnyugtató válasz.


Így is lesz béremelés

Mint kiderült, a többletadóról a polgármester előzetesen tájékoztatta a cég vezetését, azaz nem érte váratlanul sem a vásárhelyi ügyvezetést, sem az anyavállalatot a kedvezmény megszűnéséről szóló döntés. Örömtelinek látszik, hogy az adókedvezményük visszavonása nem befolyásolja negatívan a cég 2020-as vásárhelyi terveit: mint írták, a 113 milliós pluszadóteher nem érinti a jövő évre tervezett béremelést és munkavállalói létszámot.

Továbbra sem világos a „lex Villeroy” kapcsán például az, hogyha a cégnek pár évvel ezelőtt még helyi adókedvezményre volt szüksége Hódmezővásárhelyen (amit 2018-ban, valamint 2019-ben igénybe is vett), akkor 2020-tól miért nem okoz nehézséget a 113 milliós adótöbblet, ami az éves nyereségük 10 százalékát is meghaladja.

Erre nem adtak választ a médiának, ahogy arra a kérdésre sem, hogyan lehet, hogy néhány éve a vásárhelyi fideszes városvezetésnek még az adókedvezmény, az adókönnyítés fontossága mellett érveltek a vállalat helyi vezetői, míg a jelenlegi baloldali-liberális vezetésnek viszont már gond és fenntartások nélkül fizetnek többletadót. Sőt a felháborodott vásárhelyiek előtt még a megadóztatott cég védi közleményekben az őt megadóztató polgármestert – nehéz nem észrevenni a politikai áthallást a történetben. A 2020-as esztendő tehát nincs veszélyben, ezzel együtt kérdéses, pontosan hogyan kívánja kigazdálkodni a Villeroy a 113 milliónyi többletadót 2021-től kezdve, vagyis minek a rovására történik majd mindez, hogyan oldják meg a jelentős kiesést.


Lefújták a bővítést

Rendkívül homályos a nemrég még bőszen tervezett vásárhelyi porcelángyári bővítés, beruházás hirtelen lefújása is. Sajtóértesülések szerint néhány esztendeje olyannyira komolyak voltak a cég bővítési és gyárépítési szándékai, hogy nagy ütemben zajlott a beruházás előkészítése. Úgy tudjuk, a vállalat vásárhelyi vezetése tárgyalt az akkori önkormányzattal a tervbe vett projektről, és lépések történtek a jelenlegi gyárépület melletti területek vásárlása érdekében is. Hogy mindez miért hiúsult meg, azt egyelőre nem tudni, mert a Villeroy csak ennyit közölt a sajtóval: „a Villeroy & Boch konszern jelenleg nem tervez egyik gyártóhelyén sem bővítést. A jelenlegi világgazdasági helyzetet figyelembe véve nincs folyamatban sem Magyarországon, sem a vállalatcsoport más gyártóüzeménél konkrét bővítési projekt.”

Korábbi hírek szerint az új gyártókapacitás 500 új munkahellyel is kecsegtethetett volna Vásárhelyen, és a munkahelyek mellett a helyi gazdaság fejlődése az egész várost erősítette volna…

Városszerte sokan aggódnak, mi lesz a település egyik legnagyobb munkáltatójával.

Kapcsolódó Cikkek

  • Ezerrel pörög a nyár

    Ezerrel pörög a nyár

    A legtöbb kulturális központ és művelődési ház újranyitott és azon dolgozik gőzerővel, hogy minél hamarabb pótolhassa az elmaradt programokat és még színesebb kínálattal szolgálhassa ki a látogatókat.

  • Akár Bálint gazda emlékdíjasok is lehetünk!

    Akár Bálint gazda emlékdíjasok is lehetünk!

    Július 15-ig meghosszabbították a jelentkezést a Virágos Magyarország elnevezésű versenyre. Ebben az évben a megszokottól eltérően nem települések és önkormányzatok, hanem magánszemélyek pályázatait várják „Legvirágosabb balkon” és „Legvirágosabb előkert” kategóriákban.