EUR: 352,69 Ft
CHF: 331,81 Ft
2020. július 12., vasárnap
Dalma, Izabella

Egyéb VI.kerület

Viszlát, turisták?

Megnövelte a szálláskiadáshoz kapcsolódó terheket a terézvárosi képviselő-testület, a rendelkezés január 1-jén lép életbe.

Igazi négy évszakos város lett Budapest, a turisták minden hónapban szívesen látogatnak el ide a világ minden tájáról. Különösen a fiatalok közül sokan veszik igénybe az Airbnb hoteleket, vagyis a magánlakásokból kialakított magas minőségű szálláshelyeket. Ezek a belső kerületekben lévő „magánhotelek” kényelmi szempontból épp megfelelnek a belvárost látogató turistáknak, és jó üzletet jelentenek a szállásadóknak. Az újonnan alakult terézvárosi önkormányzat – úgy tűnik – nem szívesen nézi az üzletág sikerét, ugyanis egy új jogszabály nehezen teljesíthető kötelezettségeket ró rájuk.


A turisták eddig szerették ezt a megfizethető de magas színvonalú szolgáltatást (fotó: illusztráció)

A jelenlegi szabályozás szerint Terézvárosban a szállásadóknak parkolóhelyet kell biztosítaniuk vendégeiknek, ha pedig ezt nem tudják megtenni, akkor pénzben kell megváltaniuk a parkolóhelyet az önkormányzatnál. Egy parkolóhely létrehozásának jelenleg csak a harmadát fizeti ki ilyenkor egy szállásadó. Ennek a megváltásnak az összegét emelte fel az önkormányzat december eleji ülésén a korábbi évi 1,2-1,5 millió forintról 2,8-5,6 millió forint közötti összegre, attól függően, hogy milyen üzletegységről, melyik területről van szó.

Ennyi embert érint

Terézvárosban minden 15. lakást Airbnb-n adnak ki – áll a közleményben –, a tulajdonosok közül sokan több lakást adnak bérbe, továbbá jelenleg is 27 hotel épül a kerületben.

Az adóemelés érinti az üzleteket, a szállodákat és a rövid távú lakáskiadást, azaz az Airbnb-t.
Ennek az üzletnek a haszna a tulajdonosokhoz áramlik, a költsége és a következményei – például zaj, parkolás, takarítás – viszont a kerületben élőket terheli – indokolták a döntéshozók egy közleményben, amelyet az MTI-hez eljuttattak. A lakáskiadásból a leggazdagabbak óriási hasznot húznak – folytatták –, miközben egy ápolói, pedagógusi fizetésből egy szobát sem lehet bérelni a folyamatosan emelkedő árak miatt. A kerületnek korlátoznia kell az üzletágat, enyhítenie kell a lakhatási válságot, csökkenteni a lakáspiac szabályozatlanságát a terézvárosiak nyugalma, a túlzsúfoltság csökkentése érdekében – írták.
A megemelt adókból befolyó összeg a kerületben lakók életkörülményeinek javítását, a parkolási káosz mérséklését és egy zöldebb Terézváros kialakítását szolgálja. A 2020. január 1-jétől életbe lépő szabályozáshoz kapcsolódóan az önkormányzat szigorít a szállások ellenőrzésén is – közölte a terézvárosi önkormányzat.


Folyton győz a város

December eleji hír volt, hogy a CNN az online portálján közzétett cikkében a világ legszebb  téli városává minősítette Budapestet. Az adventi vásárok többször bizonyultak már a legjobbnak Európában, december közepén pedig ugyancsak a CNN a világ legszebb kávéházának nevezte a New York Cafét. Úgy tűnik, a nagyvilág figyel a magyar fővárosra.

Kapcsolódó Cikkek

  • Ezerrel pörög a nyár

    Ezerrel pörög a nyár

    A legtöbb kulturális központ és művelődési ház újranyitott és azon dolgozik gőzerővel, hogy minél hamarabb pótolhassa az elmaradt programokat és még színesebb kínálattal szolgálhassa ki a látogatókat.

  • Akár Bálint gazda emlékdíjasok is lehetünk!

    Akár Bálint gazda emlékdíjasok is lehetünk!

    Július 15-ig meghosszabbították a jelentkezést a Virágos Magyarország elnevezésű versenyre. Ebben az évben a megszokottól eltérően nem települések és önkormányzatok, hanem magánszemélyek pályázatait várják „Legvirágosabb balkon” és „Legvirágosabb előkert” kategóriákban.