2020. január 23., csütörtök
Rajmund, Zelma

Egyéb VIII.kerület

Vuk figyel fentről

A Vuk és a Szaffi című magyar animációs filmek ismert karaktereit festették egy józsefvárosi panel homlokzatára. A Színes Város Csoportnak nem ez az első ilyen akciója.

Karak és Vuk

Dargay-filmek figurái a Szigony utca házain

Alig múlt el a Rajzfilmünnep, amely Nepp József születésének évfordulóján adott lehetőséget az animációs filmek kedvelőinek arra, hogy a magyar filmgyártás e sikeres műfajának népszerű produkcióit és alkotóit ünnepeljék, a Színes Város Csoport tagjai kiváló ötlettel jelentkeztek: a Szigony utca 8. számú épület Losonci tér felé eső oldalán, 600 négyzetméter nagyságú falfelületen a Vuk karakterei elevenednek meg nekik köszönhetően. Az összegzés szerint az épületet először hőszigetelték, majd utána kerültek fel Dargay Attila népszerű rajzfilmsorozatának karakterei a tűzfalra.


Nem állnak le

Az alkotói csoport folytatja a munkát. Terveik között szerepel még a Macskafogó, valamint Somogyi János festőművész 1965-ben készült, Nők galambokkal című sgraffitója újragondolt változatának az elkészítése.

Az ötlet nem új, három évvel ezelőtt állt elő a csoport a rajzfilmfigurák e különös adaptációjával. Először a Szaffi valósult meg a Szigony utca 10. szám alatt 600 négyzetméter nagyságban, majd a Vuk karakterei kerültek fel egy 800 négyzetméter nagyságú felületre, aztán a Vízipók-csodapók szereplőit festették meg, most pedig elkészült a Vuk folytatása. A kezdeményezést Józsefváros önkormányzata támogatja.

Vízipók atyja

Ha azt mondjuk: Vuk, mindenki rögtön rávágja, hogy a rendezője Dargay Attila. Kevesebben ismerik a Vízipók-csodapók alkotói gárdáját. A két rendező Szabó Szabolcs és Haui József, akik Kertész Györgyöt, az ELTE tanárát keresték meg ötletükkel. A biológus-író volt a háromévadnyi sorozat és a számos kötet szerzője, persze a film sikeréhez azért kellett a magyar animáció egyik kiválósága, Bálint Ágnes dramaturgi munkája is.

Kapcsolódó Cikkek

 • Más nevet kaphat a Bessenyei-díj

  Más nevet kaphat a Bessenyei-díj

  Hódmezővásárhely – Dratsay Ákos fuvolaművész-zenetanár és Berei Erzsébet zongora-művésztanár kapta megosztva idén a hódmezővásárhelyi önkormányzat alapította Bessenyei Ferenc Művészeti Díjat.

 • Privát fürdőzés: Janiczak nem keveredik az ózdi polgárokkal

  Privát fürdőzés: Janiczak nem keveredik az ózdi polgárokkal

  A Fidesz meg fogja vizsgálni, hogy Janiczak Dávidnak, a Jobbik ózdi polgármesterének a “privát szórakozásai” mennyi pénzébe kerülnek a helyieknek – közölte Zsigmond Barna Pál, a kormánypárt országgyűlési képviselője budapesti sajtótájékoztatón.

 • Keresd a fényt!

  Keresd a fényt! címmel nyílt kiállítás Hager Ritta Kossuth-díjas textilművész, a Nemzet Művésze alkotásaiból.

 • Jól debütált a kanadai!

  Jól debütált a kanadai!

  Új vezetőedzővel feszültek neki a Brassó csapatának a Dunaújvárosi Acélbikák, és úgy tűnik, bevált a váltás: 7-5-re nyertek a hazaiak.