EUR: 353,04 Ft
CHF: 328,71 Ft
2020. július 15., szerda
Henrik, Roland

Egyéb IX.kerület

Zarándokhely lett József Attila szülőháza

Egyik legnagyobb költőnk, József Attila szülőháza kerületünkben, a Gát u. 3. szám alatt található. Az épület emlékhelyként üzemel, és a költő születésének 110. évfordulójára megújult.

Gyönyörűen fel van újítva a ház  (Fotó: Máté Krisztián)

József Attila és Ferencváros XX. századi élete ezer szállal kötődik egymáshoz. A József Attila Emlékhely a Petőfi Irodalmi Múzeum által berendezett korszerű kiállítótérben életén, művein, érzelmi és gondolati vívódásain vezeti végig látogatóit. A József Attila Emlékhely XXI. századi muzeológiai elvárásoknak megfelelő, oktatási célú, de kulturális turizmusra is alkalmas élménykiállítással várja az érdeklődőket 120 négyzetméteren. Az emlékhely méltán vált igényes zarándokhelyévé a magyar líra meghatározó zsenije előtt tisztelgő mindenkori utókornak.


Az Emlékhely méltán vált korszerű és igényes zarándokhelyévé a magyar líra meghatározó zsenije előtt tisztelgő mindenkori utókornak (Fotó: Máté Krisztián)

 

Kiállítás az óra körül

Az interaktív kiállítást mindenki megnézheti  (Fotó: Máté Krisztián)

Az Emlékhelyen látható kiállítás fő attrakciója a költő tárgyi hagyatéka, az órája köré épül. A kör alakú interaktív tábla az életműből az idő motívumát, a valóságos és a költői „lakozás” színhelyeit dolgozza fel. Számos hang- és videóanyag, valamint fotó segíti az elmélyülést, illetve megtekinthetők egyéb eredeti tárgyi hagyatékok is: a költő bizonyítványai, igazolványa, tolla, irattárcája, cigarettatartója. A koncepció a legkorszerűbb anyagok és eszközök felhasználásával valósult meg, mint a víztiszta, hajlított plexiinstalláció, az energiatakarékos, vezérelhető, állítható fókuszú, vetítésre is alkalmas lámparendszer, az átvilágítható felületű printvásznak és az interaktív felületek. Ferencváros interaktív térképén követhetők a költő lakhelyei, leírással, fotókkal. A kiállítás végén a látogatók közös fotót készíthetnek egy kiválasztott József Attila-portréval, majd elküldhetik saját e-mail-címükre, és hozzá egy verssort is kapnak ajándékba.

 

 

 

 

Szobrot is kapott a kerületben
Szeptemberben József Attila-mellszobrot avattak kerületünkben, a költő egykori lakóhelye közelében, a Ferenc téren. Pintér Attila bronzból készült alkotását Tarlós István akkori főpolgármester, Bácskai János, Ferencváros akkori polgármestere és Juhász Judit, az Anyanyelvápolók Szövetségének elnöke, a Magyar Művészeti Akadémia  szóvivője avatta fel.
– A műalkotás érzékenyen megmintázott mű, amely hűen adja vissza a költő nélkülözésekkel teli alkotói életének lényegét, akinek a nyomor, a kilátástalanság, a kiszolgáltatottság kitörölhetetlen nyomokat hagyott szinte minden alkotásán. A portré egyszerű, letisztult eszközökkel, mégis árnyaltan mutatja be a szelíd arcon az emberi szenvedés letörölhetetlen nyomait – fogalmazott Tarlós István.

Kapcsolódó Cikkek