EUR: 337,27 Ft
CHF: 315,80 Ft
2020. január 27., hétfő
Angelika

Belföld

Zselés szaloncukor az idei sláger

Nemcsak fogyasztjuk, de a karácsonyfa dísze is a színes papírba csomagolt édesség. A magyar vásárlók 63 százaléka ragaszkodik a zselés szaloncukorhoz, és a családok 72 százalékában valaki mindig kieszi az édességet a csomagolásból, majd a papírt a fán hagyja. Itt a Lokál szaloncukor-kisokosa! 


Különféle ízesítésű szaloncukrok a Szamos Marcipán Kft. pilisvörösvári üzemében 2013. december 9-én.
MTI Fotó: Máthé Zoltán

 

Nincs karácsony szaloncukor nélkül. A különböző ízesítésű karácsonyi édességet a magyarok többsége már hetekkel az ünnepek előtt megveszi. Az akciók miatt pedig a fogyasztók fele a januári hónapokban is előszeretettel vásárol belőle.


– Rakétaként „lő ki” a szaloncukor forgalma karácsony előtt. A Magyar Édességgyártók Szövetsége megbízásából készült kutatás szerint a hazai fogyasztók 86 százaléka tervezi szaloncukor vásárlását – mondta Sánta Sándor, a szövetség elnöke.

Profimedia

Nem hivatalos magyar hungarikum 


Bár a szaloncukor hivatalosan nem hungarikum, készítésével magyar cukrászok kezdtek foglalkozni az 1800-as évek elején. A szaloncukor őse, a fondant cukor Franciaországból származik, a karácsonyfa-állítás szokása pedig német eredetű. Ezt ötvözve alakult ki – kizárólag hazánkban – a fa szaloncukorral való díszítése. Eleinte csak a tehetősebb családok engedhették meg maguknak a karácsonyfa-állítást és az édességeket. Az úri családok a fenyőfát lakásuk vagy házuk szalonjában helyezték el, innen ered a szaloncukor neve.

Ki eszi meg a szaloncukrot a fáról?

A magyar szokásoknak megfelelően a karácsonyfára a színes gömbök és fények mellett szaloncukor is kerül. A Magyar Édességgyártók Szövetsége felméréséből pedig az is kiderül, hogy a családok 72 százalékában valaki kieszi az édességet a csomagolásból, amit aztán a fán hagy.

Milyet és mennyit veszünk? 

A kutatás szerint a magyar vásárlók ragaszkodnak a klasszikus ízesítésű szaloncukrokhoz.

  • Zselés: 63 százalék
  • Kókuszos: 41 százalék
  • Karamellás: 32 százalék
  • Csokoládékrémes: 31 százalék
  • Marcipános: 28 százalék
  • Mogyorókrémes: 26 százalék
  • Gesztenyés: 24 százalék
  • Joghurtos: 22 százalék
  • Epres: 21 százalék
  • Alkoholos: 20 százalék
  • Meggyes: 18 százalék
  • Kemény cukros: 7 százalék
  • Gumicukros: 2 százalék

A vásárlók több mint fele 0,5 és 1 kilogramm közötti mennyiséget vásárol az édességből, amit 60 százalékuk 2000 forint alatti egységáron hajlandó megvenni. 8000 forintnál többet pedig senki nem ad ki egy kiló szaloncukorra.

Már nyáron elkészültek

A szaloncukrok általában tavasszal–nyáron, a húsvéti édességek pedig télen készülnek, mert így biztosítható, hogy az ünnepekre elegendő mennyiség kerülhessen a polcokra. Így az édességüzemekben dolgozók fordított ütemben találkoznak a csokinyuszikkal és -mikulásokkal, mint mindenki más – közölte a Lokállal a Magyar Édességgyártók Szövetsége.

Orbán: Erős Pista, Erős Magyarország
A kormányfőnek is megjött a kedve a hagyomásonytól eltérő karácsonyi édességhez. Orbán Viktor miniszterelnök nemrég erős pistás szaloncukrot posztolt a közösségi oldalára.

“Erős Pista. Erős Magyarország” – írta mellé.

fotó: Facebook

 

Kapcsolódó Cikkek