2020. július 07., kedd
Apollónia

Külföld

120 millió éves dinoszauruszfajt fedeztek fel

Egy nagyjából 120 millió éve élt eddig ismeretlen, kis termetű, tollas dinoszauruszfaj képviselőjeként azonosítottak a kutatók egy Kínában feltárt ősmaradványt.

A fosszíliát, amelyet több mint egy évtizeddel ezelőtt fedeztek fel, az északkelet-kínai Liaoning tartománybeli Talieni Természettudományi Múzeum őrzi.


A faj, amelynek megkövesedett képviselőjét az Észak-Kína 130-120 millió évvel ezelőtti, kora kréta időszakbeli élővilágának emlékeit őrző Jehol-biótában tárták fel, a Wulong bohaiensis nevet kapta. A Wulong kínaiul “táncoló sárkányt” jelent, ami a fosszília testtartására utal.

A Wulong bohaiensis nagyobb volt mint egy varjú, de kisebb mint egy holló, csontos farka kétszer olyan hosszú volt mint a teste. Végtagjait tollak borították, a farka végét két hosszú toll ékesítette. A feje keskeny volt, vékony állkapcsában apró, hegyes fogak sorakoztak.

A kutatók szerint a Wulong az egyik legkorábbi ismert rokona a 75 millió évvel ezelőtt élt Velociraptornak. Legközelebbi ismert rokona a kisméretű, négyszárnyú Microraptor lehetett.

A Talieni Természettudományi Múzeum, a San Diegó-i Természettudományi Múzeum, a Montana Állami Egyetem és az egyéb kutatóintézetek szakemberei a The Anatomical Record című amerikai folyóiratban ismertették az eredményeiket.

Kapcsolódó Cikkek