EUR: 336,58 Ft
CHF: 317,28 Ft
2020. február 22., szombat
Gerzson

Belföld

2020-ban is fokozódik a migránsveszély

Az új év beköszöntével sem csökkent az illegális migráció Magyarország déli határánál. A rendőrség honlapjának összesítése szerint az elmúlt héten több mint ezer migránst fogtak el a hatóságok. A folyamatosan érkező migránsok miatt megkétszerezik a katonai jelenlétet a határnál.

A police.hu adatai szerint az év első hetében (december 30. és január 5. között) 1052 migránst fogtak el a hatóságok a kerítésnél. Nagy részük, körülbelül 800 fő január 1-je óta, tehát alig pár nap alatt próbálkozott. Vasárnap például a Bács-Kiskun megyei határszakaszon 50, magát szír, egyiptomi és marokkói állampolgárnak valló migránst fogtak el, ezenkívül pedig Csikéria külterületén 50 személyt akadályoztak meg abban, hogy jogellenesen Magyarország területére lépjen.MTI Fotó: Ujvári Sándor

Balázs László, az Országos Rendőr-főkapitányság határrendészeti főosztályának vezetője szerint tavaly 2018-hoz képest 2,6-szor több migráns próbált bejutni az ország területére. 2019-ben közel 16 ezren akartak Magyarországra jutni, míg 2018-ban mindössze hatezren. Különösen 2019 utolsó negyedévében fokozódott a migrációs nyomás. Az 51. héten, tehát karácsony környékén (december 23–29.) csaknem 1400 migráns érkezett Magyarország területére.

– A schengeni határ valamennyi szakaszán növekedést tapasztaltak az illegális migrációban, de kiemelten a szerb és a román határszakaszokon – fogalmazott a szóvivő.


Forrás: Police.hu

 

Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára közölte: az erősödő migrációs nyomásra való tekintettel megkétszerezik a határvédelemben részt vevő katonák számát. Emlékeztetett arra, hogy a katonák 2015 óta folyamatosan együtt járőröznek a határvédelmet ellátó rendőrökkel. Ezenfelül drónokkal és helikopterekkel segítik a légi felderítést.

– Az elmúlt évek során 20 ezer magyar katona teljesített így szolgálatot a határnál – mondta az államtitkár.

Újabb migránstámadások Európában

A német rendőrök Gelsenkirchenben agyonlőttek egy 37 éves, török állampolgárságú férfit, miután az rájuk támadt. A Deutsche Welle szerint a migráns először egy tárgyat vágott a rendőrautóhoz, majd később észrevették, hogy kés van az egyik kezében. A támadó az eset során Allah akbar!-t kiáltott. Úgy tudni, hogy a férfi korábban több erőszakos bűncselekményt is elkövetett, és militáns szervezetekhez kötődött.

A halálos áldozatot követelő párizsi késes terrortámadást követően a franciaországi Metzben is késsel támadt a rendőrökre egy migráns. A 31 éves muszlim férfi az eset során azt kiabálta, hogy Allah akbar! A rendőrök megsebesítették, de sérülése nem életveszélyes, így a kórházban le is tartóztatták. Kiderült, hogy a támadónak úgynevezett S kartonja is volt, azaz terroristagyanúsként nyilvántartott bűnöző volt.

Forrás: Twitter

 

Grafikon:

Magyarországra érkező migránsok

2018: 6000

2019: 15 773

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek