EUR: 354,83 Ft
CHF: 334,08 Ft
2020. július 08., szerda
Ellák

Extra

A börtönbiznisz mára iparággá vált

Dübörög a börtönbiznisz, ahol az elítéltek és ügyvédjeik meggazdagodnak abból, hogy perelnek a börtönkörülmények miatt. A Lokál felkereste ifj. dr. Lomnici Zoltán alkotmányjogászt, aki úgy gondolja, hogy érdemi előrelépés történne, ha az esetlegesen megítélt pénzeket a hazai börtönkörülmények javítására lehetne fordítani.

Tízmilliárd forintot emésztett fel eddig a Soros-hálózathoz köthető radikális jogvédők által elindított börtönbiznisz vagyis az, hogy az államnak olyan bűnözőket kell kártalanítania – amiért kényelmetlenül érzik magukat a börtönben – mint a Szögi Lajos olaszliszkai meglincselésében részt vevő ifj. H. Dezső. Ahogy arról tegnap beszámoltunk, ez a börtönbiznisz igazi iparággá vált, bűnözők és ügyvédek gazdagodnak ezen. A Lokál felkereste ifj. dr. Lomnici Zoltán alkotmányjogászt, aki úgy gondolja, hogy érdemi előrelépés történne, ha az esetlegesen megítélt pénzeket a hazai börtönkörülmények javítására lehetne fordítani.


– Az említett folyamat kapcsán kiindulópont, hogy számos esetben jogvédőnek nevezett formációk és nemzetközi szervezetek gyümölcsöző kapcsolatát kell górcső alá vennünk, hogy a probléma lényegét megértsük. Egyes vélemények szerint nem is a fogvatartott az, akinek eszébe jut az eljárás kezdeményezése, amellyel persze könnyen azonosul, tekintve az anyagi ellentételezésben történő részesülést. Magyarán mindaddig, amíg ez a jogi lehetőség az elítéltek számára nyitva áll, élni fognak vele. Mindezeken túl élhetünk a gyanúperrel, hogy nem a jó szándék vezérli leginkább azokat, akik ebben a kérdésben érintettek, így a jogalkotónak van lehetősége, hogy a magyar emberek többsége számára elfogadhatatlan gyakorlatot felszámolja, vagy legalábbis akadályt gördítsen a visszaélésszerű joggyakorlók útjába – fogalmazott Lomnici a Lokálnak.

Fotó: Lokál

A skálás gyilkos is kapott kártérítést


Első fokon engedélyezte a „skálás gyilkos”, Bene László feltételes szabadságra bocsátását a bíróság, de a döntés még nem végleges. A Szegedi Törvényszék szóvivője, Juhászné Prágai Erika tegnap azt közölte, hogy a bíró a keddi tárgyaláson megállapította, hogy az elítélt fogva tartásának jelentős része alatt a büntetés-végrehajtási intézet rendjét betartotta. Szakmát szerzett, szabadulása után munkáltatása biztosított. A férfi kifejezte megbánását, a részére alapvető jogokat sértő elhelyezési körülmények miatt korábban jogerősen megítélt kártalanítás összege fedezi szabadulása utáni lakhatását, valamint a sértett hozzátartozóinak önként kártérítést fizet. A szóvivő közölte, a döntés ellen az ügyész fellebbezett, így a végzés nem végleges. A fellebbezés halasztó hatályú, az elítéltet ezért nem bocsátották szabadon.

Szigorítanák a feltételes szabadságra bocsátást

Februárban kerülhet az Országgyűlés elé az igazságügyi tárcának a feltételes szabadságra bocsátás szigorításáról szóló javaslata – mondta az igazságügyi miniszter az M1 aktuális csatorna hétfői műsorában. Varga Judit közölte: a győri gyermekgyilkosságot követően elrendelt vizsgálat eredménye nyomán az a javaslatuk, hogy ne lehessen feltételes szabadságra bocsátani olyan elítéltet, aki más életére tört. Ugyanakkor növelni kell a gyermekvédelmi jelzőrendszer hatékonyságát, és meg kell vizsgálni a szülői kapcsolattartás szabályait. Különösen akkor, ha a szülő felügyeleti jogát bűncselekménnyel összefüggésben szüntetik meg – tette hozzá. Kitért arra, hogy 2020 az áldozatsegítés éve lesz, vagyis hatékonyabbá és komplexebbé kívánják tenni az áldozatok védelmét és az áldozatsegítő központok működését.

Kapcsolódó Cikkek