EUR: 352,69 Ft
CHF: 331,81 Ft
2020. július 12., vasárnap
Dalma, Izabella

Belföld

A holokauszt áldozataira emlékezett a világ

1945. január 27-én szabadították fel az auschwitzi náci haláltábort. Tegnap az esemény 75. évfordulóján a holokauszt több millió áldozatára emlékezett a világ.

– A holokauszt az emberiség történelmének legsötétebb fejezetei közé tartozik. Ma már szinte felfoghatatlan, hogyan történhetett meg mindaz a szörnyűség, amelyről a túlélők beszámoltak visszaemlékezéseikben. Örök mementók ezek, még kiragadott, töredékes formájukban is emlékeztetőül szolgálnak mindannyiunk számára, hogy soha többé ne történhessen hasonló – írta közösségi oldalán Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő.


Kovács Tamás, a budapesti Holokauszt Emlékközpont igazgatója szerint a holokauszt emléknapja arra figyelmeztet, mit képes megtenni egyik ember a másikkal.

Orbán Viktor miniszterelnök részt vett Auschwitz-Birkenauban a koncentrációs tábor felszabadítása alkalmából rendezett megemlékezésen, és gyertyát helyezett el a birkenaui áldozatok emlékművének magyar nyelvű táblájánál. Előtte feleségével, Lévai Anikóval koszorúzta meg a néhai lengyel elnök, Lech Kaczynski és felesége, Maria síremlékét Krakkóban.


MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

Kapcsolódó Cikkek