2020. július 11., szombat
Nóra, Lili

Egyéb I.kerület II.kerület III.kerület XI.kerület XII.kerület

A Kútvölgyi Klinikai Tömb is a János kórházhoz került

A kormány által Budapestre tervezett négy súlyponti kórház közül továbbra is a felújított Szent János látja el az észak-budai régiót, míg Dél-Budán új szuperkórház épülne. Időközben Budafok-Tétény önkormányzata jelezte, hogy szívesen adna helyet a szuperkórháznak, ha annak felépítését Újbuda és a főváros új vezetése nem támogatja. A dél-budai szuperkórház helyszínéről még nincs döntés, de az „új”  Szent János Kórházról részletesen tájékoztattak Hegyvidék önkormányzata év végi közmeghallgatásán.

A Kútvölgyi szakrendelőjének működtetését már átvette a Szent János Kórház


A Szent János Kórház főigazgatója, dr. Takács Péter beszámolt arról, hogy a kormány döntése alapján a János kórház vagyonkezelésébe került az eddig egyetemi kézben lévő Kútvölgyi Klinikai Tömb, az ott található szakrendelő működtetését pedig már teljes egészében átvették. A kórház és a szakrendelő megújításának orvosszakmai programja nyáron elkészült, a tervezési közbeszerzést pedig várhatóan még idén kiírják. A szakrendelő látványos megújulása reményeik szerint 2020 végén, 2021 első felében elkezdődik, míg a kórház központi részeinek átépítése – aminek keretében új, központi műtéti és sürgősségi tömb épül – 2021 végén, 2022 első felében indulhat el.

– Az eddig elkészült statikai felmérések szerint a Kútvölgyi úti szakrendelő épülete jó állapotban van, a toronyépület kapcsán viszont további vizsgálatokra van szükség a szerkezetben lévő bauxitbeton miatt. Hozzátette, új, központi tömböt csak a sürgősségi szakmák számára terveznek, a meglévő pavilonstruktúrát pedig értéknek tekintik: mostanában már Nyugat-Európában sem nagy tömbkórházak fejlesztésében gondolkodnak, mert az egész világon problémává vált az antibiotikum-rezisztens kórokozók jelenléte.


 

Stroke-ja van a nagyinak!

Takács Péter főigazgató elmondta, a Hegyvidéken a legmagasabb a várható életkor és az egészségben eltöltött életévek száma, ezért a kórház egészségfejlesztési irodája az úgynevezett nem fertőző krónikus betegségek megelőzésére fókuszál. Ilyen például a stroke, amivel kapcsolatban elsőként egy dániai prevenciós programot kívánnak Magyarországon meghonosítani: óvodásokat készítenének fel arra, hogy felismerjék a nagyszülő stroke-ját, és tudják, hogyan kell segítséget kérni ilyen esetben.

Dr. Takács Péter tájékoztatója (Fotó: hegyvidek.hu)

 

 

A Szent János lesz a súlyponti kórház Észak-Budán (Fotó: Máté Krisztián)

A 100 éves kórház állapota mára már felújításra szorul, de értéknek tartják a meglévú pavilonstruktúrát (Fotó: Sáfár Tibor)

500 férőhely – 495 millió forint

A kormány 495 millió forintot biztosított a tervezésre, amivel egy sürgősségi ellátással is rendelkező, több mint 500 férőhelyes, könnyen megközelíthető, modern kórház építése, újjáépítése kezdődhet meg, ezzel jelentősen javítva a térség egészségügyi ellátásának minőségét.

 

Kapcsolódó Cikkek

  • Ezerrel pörög a nyár

    Ezerrel pörög a nyár

    A legtöbb kulturális központ és művelődési ház újranyitott és azon dolgozik gőzerővel, hogy minél hamarabb pótolhassa az elmaradt programokat és még színesebb kínálattal szolgálhassa ki a látogatókat.

  • Akár Bálint gazda emlékdíjasok is lehetünk!

    Akár Bálint gazda emlékdíjasok is lehetünk!

    Július 15-ig meghosszabbították a jelentkezést a Virágos Magyarország elnevezésű versenyre. Ebben az évben a megszokottól eltérően nem települések és önkormányzatok, hanem magánszemélyek pályázatait várják „Legvirágosabb balkon” és „Legvirágosabb előkert” kategóriákban.