2020. február 21., péntek
Eleonóra

Belföld

A nyugdíjguru válaszol: ezt kell tudnia annak, aki szolgálati járandóságban részesül

A korhatár előtti öregségi nyugdíjak megszüntetéséről, a korhatár előtti ellátásról és a szolgálati járandóságról szóló törvény határozza meg, hogy a szolgálati járandóságban részesülő személynek hogyan és milyen összegben jár az öregségi nyugdíj.

Eszerint ha a szolgálati járandóságban részesülő személy az öregségi nyugdíjkorhatárt betölti, az öregségi nyugdíjkorhatár betöltésének napjától a szolgálati járandóság csökkentések nélküli teljes összegét öregségi nyugdíjként kell továbbfolyósítani.


Az öregségi nyugdíj ilyen folyósítása esetén a nyugdíjas – a nyugdíjkorhatár betöltését követő hat hónapon belül – a nyugdíjmegállapító szervtől kérheti az öregségi nyugdíj összegének ismételt megállapítását, ha a szolgálati járandóságban részesülés időtartama alatt legalább 365 nap szolgálati időt szerzett. Az öregségi nyugdíj összegét – az öregségi nyugdíjkorhatár betöltésének napjától kezdődően – abban az esetben lehet ismételten megállapítani, ha az így megállapított öregségi nyugdíj magasabb a szolgálati járandóság levonások nélküli összegével megegyező mértékben folyósított nyugdíj összegénél.

Vagyis a nyugdíjkorhatár betöltésével a szolgálati járandóság automatikusan átalakul öregségi nyugdíjjá úgy, hogy a törvényben elrendelt csökkentések megszűnnek (nincs többé az szja mértékével megyező, 15%-os levonás, amely minden szolgálati járandóságot terhel).


Teendője az érintett személynek csak akkor van, ha a járandósága folyósítási ideje alatt összesen legalább 365 nap szolgálati időt szerzett, ilyenkor ugyanis kérheti az öregségi nyugdíj összegének ismételt megállapítását. Ezt érdemes is megtennie, hiszen az ismételt nyugdíjmegállapítás esetén a hatályos valorizációs szorzók alkalmazásával kell meghatározni a nyugdíj alapjául szolgáló nettó havi “életpálya” átlagkereset összegét, e valorizációs szorzók pedig az utóbbi években a nemzetgazdasági átlagkereset növekedését tükrözve folyamatosan emelkednek.

Az öregségi nyugdíj összegének ismételt megállapításához szükséges 365 nap szolgálati időt a szolgálati járandóság folyósításának kezdő időpontja (legkorábban 2012. január 1-je) és az öregségi nyugdíjkorhatár betöltését megelőző nap közötti időtartamban kell megszerezni.

Az öregségi nyugdíj ismételt kiszámítása iránti kérelmet a nyugdíjkorhatár betöltése napjától számított 6 hónapon belül lehet benyújtani. A határidő elmulasztása jogvesztő, azonban igazolási kérelem előterjesztésére lehetőség van.

Öregségi nyugdíjasként a versenyszférában végzett nyugdíj melletti munka tekintetében a korábbi kereseti korlátozások is megszűnnek.

Dr.Farkas András

www.nyugdijguru.hu

Kapcsolódó Cikkek