2020. július 10., péntek
Amália

Belföld

Áder János: Nincs jobboldali vagy baloldali klímaváltozás

Nincs jobboldali és baloldali klímaváltozás – hangsúlyozta Áder János köztársasági elnök, aki  közmegegyezést, nemzeti minimumot sürgetett a kérdésben.

– Magyarország a közé a huszonegy ország közé tartozik a világon, amelyekben 1990 óta úgy csökkent az energiafelhasználás és a szén-dioxid-kibocsátás, hogy közben az ország GDP-je jelentősen nőtt. Magyarországnak ezt a pozíciót meg kell tartania, ezért nyilvánvaló, hogy a kibocsátást a következő években is csökkenteni kell – hangsúlyozta a köztársasági elnök a Kossuth rádióban.MTI/Bruzák Noémi

Áder szerint ezek a kihívások nem egy kormányzati vagy önkormányzati ciklus időszakára jelentenek feladatot helyi vagy országos ügyekkel foglalkozó politikusoknak, hanem ciklusokon túlnyúló, a következő generációk jövőjét alapvetően meghatározó kérdésekről van szó, amelyeknek „mindannyian érintettjei vagyunk”.

Az államfő ugyanakkor a főváros új ellenzéki vezetése által kihirdetett klímavészhelyzetet egy deklarációnak nevezte. „Önmagában deklarálni, hogy klímavészhelyzet van, nem több, mint politikai retorikai fogás” – értékelt Áder János. Rámutatott: amikor vészhelyzet van – például most Ausztráliában a tűzvészek miatt –, akkor evakuálják az embereket, és rendkívüli intézkedéseket kell bevezetni, ám Budapesten ilyen nem történt.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek