EUR: 355,12 Ft
CHF: 331,52 Ft
2020. július 14., kedd
Örs, Stella

Életmód

Adókedvezmény-kisokos: közel százezret nyerhetünk, ha igénybe vesszük

Egyre többen veszik igénybe a betegségekre igényelhető adókedvezményeket, amelyeknek listája tavaly újabb tételekkel bővült. A Lokál Extra összeszedte a legfontosabb tudnivalókat.

Profimedia

Bővült a lista


2019-től az emlő- és petefészek-daganatban, a méhnyakrákban, az endometriózisban, valamint a here- és prosztatarákban szenvedők is adókedvezményt igényelhetnek. A teljes lista a betegségekről a www.kormany.hu oldalon olvasható.

Nő az igénylők száma

– Az erősödő adótudatosságnak és a bővülő kedvezményeknek köszönhetően a személyi kedvezményt igénybe vevők száma is egyre nő. Míg 2010-ben 69 ezren vették igénybe a bizonyos betegségek után járó úgynevezett személyi kedvezményt, addig 2018-ban már 258 ezren – tájékoztatta Izer Norbert adóügyekért felelős államtitkár az MTI-t.

Profimedia

Visszamenőleg is jár

A kedvezmény visszamenőleg is jár, ezzel 2019. január 1-je óta már több mint 110 ezren éltek – tájékoztatott az államtitkár. Az érintettek 2013 és 2017 közötti szja-bevallásaikat önellenőrizték, nekik összesen 6,5 milliárd forintot utalt ki az adóhivatal. Az adókedvezményre feljogosító betegségekben szenvedők a kedvezményt az 5 éves elévülési időn belül utólag is érvényesíthetik, a személyijövedelemadó-bevallások önellenőrzésével. Az elévülési szabályok miatt jelenleg legfeljebb 2014-ig lehet visszamenni.

Ennyit igényelhetünk

Az idén évi 96 600 forint adókedvezmény jár azoknak, akik rokkantsági járadékban vagy fogyatékossági támogatásban részesülnek, és azoknak, akik olyan betegségben szenvednek, amely súlyos fogyatékosságnak számít, így többek között a laktóz- vagy gluténérzékenyeknek. Ez havonta a minimálbér 5 százalékával megegyező összegű kedvezmény, azaz 8050 forint.

Kapcsolódó Cikkek

  • Költözködni – „kényelmesen”, jókedvűen is lehet!

    Költözködni – „kényelmesen”, jókedvűen is lehet!

    Költözést összehozni nem egyszerű dolog. Aki próbálta már, annak mindig emlékezetes marad ez a tevékenység. Vannak, akik azt állítják, hogy fel lehet rá készülni például csomagolóanyagok, dobozok beszerzésével. Így aztán nem is kell kapkodni és a feleslegessé vált holmikat egyúttal ki lehet dobni a szeméttárolóba.

  • Így mossa a színeresztő ruhákat!

    Így mossa a színeresztő ruhákat!

    Manapság sokan mosnak nem kézzel, hanem géppel. S amikor a mosógépből kiveszik a ruhákat, akkor érik a háziasszonyokat meglepetések. Az elszíneződés oka néha nagyon is prózai: volt olyan textília a ruhák között, amely eresztette a színét.