EUR: 352,69 Ft
CHF: 331,75 Ft
2020. július 10., péntek
Amália

Egyéb XIII.kerület

Angyalföldiek a Telekin

Fázós, de vidám sétát tettek a József Attila Színház színészei Józsefvárosban, a Teleki téri piacon: az intézmény Bereményi Géza Eldorádóját mutatja be, a darab történetének színhelye ez a piac.

Bereményi Géza Eldorádójának színpadi változatát mutatja be a József Attila Színház február 8-án Funtek Frigyes rendezésében, aki csaknem 30 év után dolgozik újra Budapesten. A színpadi művet is jegyző Bereményi Géza a Teleki téri piacon tartott sétán hangsúlyozta: a darab nem a filmforgatókönyvnek, hanem a témának a színpadi változata, önálló színmű.


A társulat a Teleki téren (fotó: Lokál)

Nemcsák Károly és Bereményi Géza (fotó: Lokál)

József Attila Színház Eldorádó c. előadásának rendhagyó sajtótájékoztató
Teleki téri piac Retro büféje
Bereményi Géza
A piaci játékban először köszönthetik Csankó Zoltánt színpadukon – Monori szerepében –. Monorinét Pikali Gerda, Bercit Chajnóczki Balázs, Gombacsikot Fila Balázs, míg Csöpit Molnár Zsuzsanna kelti életre. Marika megformálója Kovalik Ágnes lesz, míg Tiboré Előd Álmos. Tulipánként Újvári Zoltánt láthatja a közönség. Skultétiként Kiss Gábor alkuszik, Tarzanként pedig Galkó Balázs áll színpadra.
( Fotó: Sáfár Tibor)

Bereményi Géza a Kölcsey-díj átvételekor Szatmárcsekén (fotó: MTI)

− A színpadi idő megfelelő hosszúságú, drámaiak, színpadiasak a párbeszédek. Filmen rövidebben kell beszélni, színpadon valamivel hosszabbak is lehetnek a dialógusok − idézte Bereményi szavait az MTI, hozzátéve, hogy kiélezettebbek lettek a személyes viszonyok, mint a filmen.

Az Eldorádó a Teleki téri piac, egy kereskedő és a családja története, amely a második világháború után kezdődik és az 1950-es évek első felében fejeződik be.


Bereményi Kölcsey-díja

Az Eldorádó szerzője, Bereményi Géza Kossuth- és József Attila-díjas író, Balázs Béla-díjas filmrendező a Kölcsey-emlékplakettet vehette át Bölcskei Gusztávtól, a Kölcsey Társaság elnökétől a magyar kultúra napja alkalmából.

A főhős, Monori szerepét alakító, a József Attila Színházban először játszó Csankó Zoltán kiemelte, az előadás más lesz mint a film, és nem is szereti összehasonlítani a két műfajt. A feleségét megformáló Pikali Gerda arról beszélt, hogy bár nagyon távol áll tőle a szerep – amely egy zárkózott figura –, ettől is izgalmas számára.

Kapcsolódó Cikkek

  • Ezerrel pörög a nyár

    Ezerrel pörög a nyár

    A legtöbb kulturális központ és művelődési ház újranyitott és azon dolgozik gőzerővel, hogy minél hamarabb pótolhassa az elmaradt programokat és még színesebb kínálattal szolgálhassa ki a látogatókat.

  • Akár Bálint gazda emlékdíjasok is lehetünk!

    Akár Bálint gazda emlékdíjasok is lehetünk!

    Július 15-ig meghosszabbították a jelentkezést a Virágos Magyarország elnevezésű versenyre. Ebben az évben a megszokottól eltérően nem települések és önkormányzatok, hanem magánszemélyek pályázatait várják „Legvirágosabb balkon” és „Legvirágosabb előkert” kategóriákban.