2020. július 07., kedd
Apollónia

Sport

Atlétikai vb – Budapestre figyel a világ 2023-ban

Az év utolsó napján is komoly magyar sportsikernek örülhettünk: eldőlt, hogy az eredeti szándékoknak megfelelően Budapest rendezheti a 2023-as atlétikai világbajnokságot. A sportág legjobbjainak viadala a harmadik legnézettebb sportesemény.

 

Éppenséggel nem volt sima menet, az új fővárosi vezetés eleinte idegenkedett a dél-pesti, illetve az észak-csepeli rozsdaövezet sportcélú hasznosításától, ám a magyar sport legjobbjainak kiállása és a józan ész meggyőzte az ellenzőket. Igaz, Karácsony Gergely főpolgármester feltételekhez kötötte a támogatását. Ám az általa szorgalmazott 50 milliárd forintos egészségügyi fejlesztés, a korábban kötött közlekedési megállapodás betartása és a zöldfelületek nagyságának megtartása, illetve növelése egybeesik a korábbi kormányzati szándékokkal, így a testület elfogadta és megerősítette az új Fővárosi Közgyűlés határozatait.

Szóval végképp elhárult az utolsó akadály az új atlétikai központ megépítése és a budapesti, 2023-as atlétikai világbajnokság rendezése előtt. A kormány „felkérte Budapest főpolgármesterét, valamint a kiemelt budapesti fejlesztésekért és nemzetközi sportpályázatokért felelős kormánybiztost, a szervezőbizottság elnökét és a világbajnokság előkészítésének és megvalósításának kormányzati felelősét, valamint a  Magyar Atlétikai Szövetség elnökét, hogy tájékoztassák a Nemzetközi Atlétikai Szövetséget (új keletű angol nevén: World Athletics) a 2023. évi atlétikai világbajnokság megrendezéséhez szükséges támogatás meglétéről és az atlétikai központ megvalósításáról”.

Erre a megerősítő, támogató levélre azért volt szükség, mert Sebastian Coe, a WA elnöke a rendezési bizonytalanságok – és az idő szűkössége – miatt  arra kérte a budapesti szervezőket, hogy mihamarabb adjanak választ a 2023-as vb-rendezéssel kapcsolatban.

Budapest, a nemzetközi szövetség 2018-as monacói ülésén kapta meg a világbajnokság rendezési jogát. A vitás kérdések rendezése után, már a 2020 első felében az ütemtervnek megfelelően megkezdődhetnek az építkezések. A  pályázatban egy Duna-part melletti, Ferencváros déli részén, illetve Észak-Csepelen épülő atlétikai központot ígértek, mely a vb alatt mobil lelátókkal együtt 40 ezres lenne, utána 13-15 ezer fősre bontanák vissza. A tervek szerint 2022 közepére elkészülne a létesítmény.

 

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek