2020. július 10., péntek
Amália

Belföld

Az emberek 97 százaléka szerint Orbánnak van igaza

Szinte mindenki egyetértett Orbán Viktorral abban, hogy túlzás a gyöngyöspatai romáknak ítélt 100 millió forintos kártérítés összege – derült ki a Hír Tv vasárnap lezárult szavazásából. A 60 ezer szavazó 97 százaléka, értett egyet a kormányfővel.

A gyöngyöspatai ügyben nem a Soros-szervezeteknek, hanem elsöprő többséggel Orbán Viktor miniszterelnöknek adtak igazat azok, akik szintén úgy gondolják, hogy igazságtalan munka nélkül milliókat kifizetni. A végeredmény szerint a szavazók 97 százaléka Orbán Viktorral ért egyet, és csupán 3 százalék az, aki a Soros-szervezetek mellé állt a kérdésben – olvasható a Hír Tv oldalán.


A kormányfő álláspontja az ügyben világos és egyértelmű: „a felzárkózás útja a cigányság számára is a tanuláson és a munkán keresztül vezet, és minden olyan megoldás támogatandó, amely nem bántja az igazságérzetet, és nem rúgja fel a társadalmi békét” – közölte.

Mint ismert a gyöngyöspatai roma családoknak összesen 100 millió forint kártérítést ítélt meg a bíróság, mert éveken keresztül elkülönítve, vagyis szegregáltan oktatták őket. A helyiek viszont azt mondják, hogy csak viselkedni nem tudó gyermekek kerültek felzárkóztató osztályba, nem a származás döntött.


– Ugyanúgy lehetett volna nekik tanulni, ugyanúgy minden meg volt nekik adva, csak nem csinálták azt, amit kellett volna. Nem mennek be az iskolába, be se jártak az órára, akkor hogy tanuljanak? – teszi fel a kérdést egy gyöngyöspatai idős hölgy a Hír Tv Informátor című műsorában. Majd hozzáteszi: a mobiltelefont mindegyik gyerek tudja nyomkodni, ott van a kezükben a százezres készülék. A néni szerint a hét unokájából egy tudta a faluban befejezni a 8. osztályt ugyanis másik iskolába kellett iratkozniuk, mivel nem bírták elviselni, amit az iskolába tesznek velük. Sok gyöngyöspatai nem roma család íratta másik iskolába a gyermekét.

– Nagyon furcsa, hogy egyébként azok a szülők, akiknek muszáj elhordaniuk a gyerekeiket másik városba, nem kapnak kártérítést? – tette fel a költői kérdést egy idős gyöngyöspatai férfi a Hír Tv-nek.

A Hír Tv szavazásának eredménye mellett a Századvég Alapítvány közvélemény-kutatása szerint is a magyarok túlnyomó többsége, 69 százaléka, igazságtalannak tartja a százmilliós kártérítést.

Grafikon: 

„Ön kinek ad igazat? Orbán Viktornak, aki szerint igazságtalan munka nélkül milliókat kifizetni vagy a Soros-szervezeteknek, amelyek szerint százmilliós összeget kell kifizetni a gyöngyöspatai romáknak szegregáció miatt?”

Orbán Viktorral: 97 százalék

A Soros-szervezetekkel: 3 százalék

 

Kapcsolódó Cikkek