2020. február 25., kedd
Mátyás

Életmód

Az Eötvös–Richter házaspár folytatja a Budapest Varietét

A Budapest Varieté a tavalyi „tesztüzem” után, idén élesbe kapcsolt: hét előadást tartanak február 7–16 között. Eötvös Krisztina és Richter Szebasztián nem csupán a villámöltözés művészei, hanem a varieté XXI. századi újragondolásával egy Magyarországon kis híján feledésbe merült műfaj újraélesztő mesterei is.

Budapest Varieté újragondolói Richter Szebasztian és Eötvös Kisztina Fotó: Cser Dániel

A művészházaspár idén is mert nagyot álmodni: a Duna Palotában a Gundel étterem séfjének ételeivel, a varieté és a cirkuszvilág legnagyobb komikus csillagával, a Cirque du Soleil főszereplőjével, a Fever Dance Group  táncaival, egy csodás énekes dívával és még számos varázslatos műsorszámmal várják a közönséget.


A tavalyi előadások után milyen visszajelzések érkeztek? Az emberek már jobban ismerik ezt a műfajt?

Eötvös Krisztina: Igen, rengeteg visszajelzést kaptunk, mondhatjuk úgy is, hogy vége a „tesztüzemmódnak”. A közösségi oldalunkon sokan iratkoztak fel a hírlevelünkre, akik  szeretnék tudni, hogy mikor láthatják legközelebb a show-t. A kezdeti tapasztalatokat is átbeszéltük, igyekeztünk magasabbra tenni a lécet.


Fotó: Cser Dániel

Az idei műsor két hívó szava: káprázat és humor. Gyakorlatilag megfogalmazták a varieté lényegét.

Richter Szebasztián: Káprázatos műsorszámok lesznek, és a világ legjobb humoros karakterei lépnek fel. A műsorvezető Kőhalmi Ferenc, de sikerült megnyernünk egy igazi legendát, a magyar származású Steve Elekyt, és a Cirque du Soleil főszereplőjét, Michael Halvarson bűvész-zsebtolvajt. Steve Eleky a legkelendőbb varieté komikus, aki magyarul adja elő a műsorát. Elárulta, hogy régi vágya volt a Budapest Varietében fellépni, és amikor megmutattam neki a korabeli fényképeket, egy ’50-es évekbeli fotón felismerte a felmenőit, akik szintén felléptek itt. Megidézzük Rodolfo szellemiségét is, az egyébként végig angolul beszélő Michael Halvarson bűvész szájából magyarul hangzik majd el a legendás mondat: Csak a kezemet figyeljék, mert csalok!

A „káprázat felelős” Krisztina. Milyen lesz a show látványvilága?

Eötvös Krisztina: Gyönyörű tollak, csillogás és ragyogás lesz a színpadon. A nyitókép a Chicago zenéjére készült, egy kis meglepetéssel fűszerezve. Az énekes dívánk, Czigány Judit most tanul járni a hatalmas kosztümjében.

A dinner and show egy olyan műfaj, amelyben az előadás előtti ételek is hozzátartoznak az élményhez. Mi kerül az asztalra?

Eötvös Krisztina: Szabad kezet adtunk a Gundel étterem  séfjének, Litauszki Zsoltnak, hogy álmodja meg az ételeket. Természetesen végigkóstoltuk a menüsort, de nem szóltunk bele.

Richter Szebasztián: Ő ajánlotta február ízeit. Igazi gasztronómiai zseni. A sütőtök, a narancs, a mangalica, a fogas filé és a speciális Rigó Jancsi garantálom, hogy eszméletlenül finom. Most is összeszalad a számban a nyál, ahogy beszélünk róla.

Richter Szebasztian: káprázatos műsorszámok lesznek, és a világ legjobb humoros karakterei lépnek fel – Fotó: Cser Dániel

Az Eötvös és Richter család ismert cirkuszművész dinasztia. Mennyire figyelik egymás munkáját?

Richter Szebasztián: Ha tudjuk, megnézzük egymást, és elmondjuk a véleményünket. Elismerjük és tiszteljük a másik munkáját. Az például, hogy most Steve Elekyt sikerült leszerződtetnünk, egy valódi nagy dobás. Gratuláltak és nagyon büszkék ránk. Saját finanszírozásban állítjuk színpadra a produkciókat, és az, hogy  már külföldi művészeket is meg tudunk nyerni, magasabb költséggel, visszaigazolás, hogy működik, amit elképzeltünk.  Ahogy a nagybátyám, Richter József mondja: “Rizikó nélkül nincs üzlet.”

Mi az álmuk, hogy működik majd 5-10 év múlva a Budapest Varieté?

Eötvös Krisztina: Szeretnénk egy állandó helyszínt, ahol egész évben 2-3 előadást is be tudunk mutatni. Eljön majd az az időszak, amikor már nem fogunk ennyit utazni a világban. Emellett szívügyünknek érezzük a varieté életben tartását.

Richter Szebasztián: Az is a célunk, hogy a fiatal artistanövendékeknek megmutassuk ezt a műfajt, és akár nekik is lehetőséget adjunk a jövőben a bemutatkozásra, hiszen a varieté és a cirkusz már élesen elvált egymástól.  A varieté színpadi műfaj, más az eszköztára. Jó pár évre előre vannak ötleteink: nemcsak a közönséggel szeretnénk ezt a műfajt megismertetni, hanem a szakmai utánpótlás is fontos számunkra.

A nézőtéren nem csak élményt lehet nyerni

A Budapest Varieté a vendégeket nemcsak szórakoztatja, de ajándékkal is kedveskedik: az utolsó előadáson kisorsolnak az ötcsillagos légitársaság, a Qatar Airways felajánlásában  egy 2 fő részére szóló, turista osztályra érvényes repülőjegyet, amelyhez több mint 160 célállomás közül lehet kiválasztani az álomutat. A Spirit Hotelbe is szól egy két személyre szóló wellness hétvége, amelynek szintén a Budapest Varieté nézőterén ül a leendő tulajdonosa.

 

Kapcsolódó Cikkek

 • Ez vár a gyerekre a középiskolai szóbeli felvételin

  Ez vár a gyerekre a középiskolai szóbeli felvételin

  A héten megkezdődtek a középiskolai szóbeli felvételik. Mivel két különböző általános iskola jeles bizonyítványa között lehet  tudásbeli különbség, a szóbelin viszont a tanulók megmutathatják, hogyan feleltek meg a követelményeknek.

 • Az irodai elrendezés pszichológiája

  Az irodai elrendezés pszichológiája

  A hatékony munkavégzéshez elengedhetetlen a jó elrendezésű iroda. Nem mindegy hogy, milyen helyiségben, hány ember dolgozik együtt. Fontos mehatározni, hogy közös-e a munkaterület, vagy teljesen más részét végzik el az ott dolgozók a munkafolyamatnak?

 • Élessze újra növényeit!

  Élessze újra növényeit!

  Sok háztartásban télen elszáradnak a cserepes növények. Ez gondot okozhat, mert a levegő nem frissül és a szoba megszokott dísze is elpusztul. Ettől elég szomorú lesz a lakás.

 • A szemvidítófű lelket is vidítja!

  A szemvidítófű lelket is vidítja!

  A természet évszázadok óta kínál megoldásokat különféle testi bajokra. Kevéssé ismerjük őket, főként a modern gyógyszer tudomány fejlődésével háttérbe került a hatásuk.