EUR: 338,03 Ft
CHF: 318,04 Ft
2020. február 25., kedd
Mátyás

Életmód

Bíbor kasvirág az idei év gyógynövénye

A közelmúltban az év gyógynövényének választotta a bíbor kasvirágot a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság gyógynövény szakosztálya. Ezt a minősítést 2013 óta ítélik meg a gyógynövények számára.

A növény a nevét bíbor színéről kapta, a tanyasi, falusi kertes házak egyik legfőbb dísze, ékessége. Maga a szó, ahogyan ejtjük, zeneiséget, gyönyörűséget sejtet. De hogy mitől lett kasvirág, azt nem tartják nyilván a legendáriumok.


Eredetileg Észak-Amerikában őshonos és már az indiánok is használták gyógyerejét, teaként, párlatként.

Az amerikai telepesek az indiánoktól vették át, s tanulták meg gyógyhatásait. Európába több száz éve jutott el, hajókon szállították Észak-Amerikából, de végül nagyon keresett lett, s így megpróbálkoztak az öreg kontinensen a növény termesztésével.


Latin neve – az echinacea – a sünre utal, ugyanis a virágzat közepe egy összegömbölyödött sündisznót formáz. Teljes neve Echinacea purpurea.

A tudomány fejlődésével az elmúlt évtizedekben gyakran tesztelték a növény gyógyhatásait. Ma a tudósok azt gondolják, hogy az immunerősítő hatást a növényben található nagy mennyiségű poliszacharidok és fitoszterolok okozzák. Ezek az anyagok baktérium és vírusölő hatásúak, sőt a fogyasztása megnöveli az interferon képződését. Ez az anyag szintén része testünk védelmi mechanizmusának, mivel az interferon is csökkenti a fertőzést.

Hazánkban szintén évszázadok óta ismerik. Azonban az utóbbi évtizedekben lett nagyon népszerű a belőle készült tinktúra. Elsősorban akkor került előtérbe, amikor a madárinfluenza elleni védekezéskor a kutatók felhívták a figyelmet a növényre és annak gyógyerejére. A bíbor kasvirág főzete, tinktúrája univerzális, nagyon sok betegséget képes gyógyítani. Vannak ajánlatok arra, hogyan fogyasszuk, de igazából ki kell tapasztalni, hogy a napi 2 decilitertől az 1 liter elfogyasztásáig mennyi elegendő számunkra és ezután milyen hatásokat veszünk észre magunkon. Vannak, akik ginsenggel párosítják, így sokkal hatékonyabb a betegségek elleni védekezésben.

Felhasználási módja

Pattanásos bőrnél például hatékony lehet az 1 teáskanálból kifőzött tea mind külsőleg lemosásra, mind belsőleg fogyasztva. Párlatának cseppjei hatékonyak a a candida albians fertőzésekkel szemben is. De eredményes lehet a krónikus fáradtsággal küzdőknek is, sőt kiváló megfázás, nátha, influenza elleni tünetek enyhítésekor. A torokgyulladást okozó streptococcus baktérium ellen is jó hatásfokkal bevethető, mivel megakadályozza, hogy a kórokozók elszaporodjanak a mandulákon. A szárított leveleket, vagy gyökérzetét érdemes egy kicsit beáztatni, vagy leforrázni. Teájának íze semleges, színe enyhén rózsaszín. Az echinachea tinktúrát bele lehet csepegtetni egy bögre mézes teába is. Kinek-kinek ízlése szerint, a lényeg, hogy használjon.

 

Kapcsolódó Cikkek

 • Ez vár a gyerekre a középiskolai szóbeli felvételin

  Ez vár a gyerekre a középiskolai szóbeli felvételin

  A héten megkezdődtek a középiskolai szóbeli felvételik. Mivel két különböző általános iskola jeles bizonyítványa között lehet  tudásbeli különbség, a szóbelin viszont a tanulók megmutathatják, hogyan feleltek meg a követelményeknek.

 • Az irodai elrendezés pszichológiája

  Az irodai elrendezés pszichológiája

  A hatékony munkavégzéshez elengedhetetlen a jó elrendezésű iroda. Nem mindegy hogy, milyen helyiségben, hány ember dolgozik együtt. Fontos mehatározni, hogy közös-e a munkaterület, vagy teljesen más részét végzik el az ott dolgozók a munkafolyamatnak?

 • Élessze újra növényeit!

  Élessze újra növényeit!

  Sok háztartásban télen elszáradnak a cserepes növények. Ez gondot okozhat, mert a levegő nem frissül és a szoba megszokott dísze is elpusztul. Ettől elég szomorú lesz a lakás.

 • A szemvidítófű lelket is vidítja!

  A szemvidítófű lelket is vidítja!

  A természet évszázadok óta kínál megoldásokat különféle testi bajokra. Kevéssé ismerjük őket, főként a modern gyógyszer tudomány fejlődésével háttérbe került a hatásuk.