2020. február 24., hétfő
Szökőnap

Belföld

Botrányos! Íme a legnagyobb műanyagszennyezők

A műanyag szemét mennyisége olyan mértéket öltött már hazánkban is, hogy a kormány akciótervet dolgoz ki és még idén mentesítik a folyókat a PET-palackoktól, valamint nagyobb erőfeszítéseket tesznek a műanyag csomagolások visszaszorítása érdekében. Érdemes azonban megnézni, vajon kik a legnagyobb műanyagszennyezők, akik mindezt ránk zúdítják.

A Break Free From Plastic ismét elkészítette a legnagyobb szemetelők listáját, amelyet továbbra is a Coca-Cola vezet, a Nestlé és a Pepsico előtt – számol be a Ripost.


Az eredményeket 51 ország 484 szemétszedését követő márkavizsgálat alapján határozták meg. Mindez azt mutatja, hogy a nemzetközi multik az elmúlt évek hangzatos ígéretei ellenére továbbra sem csökkentették az eldobható műanyagok mennyiségét, pedig a PET palackok több mint 400 év után bomlanak csak le, és maximum 2 alkalommal lehet újrahasznosítani.

Az egyszer használatos műanyagok viszont nem mostanában lettek a zöld kampányok fő célpontjai. Már a 70-es években ugyanezeket a problémákat fogalmazták meg a környezetvédők, mint jelenleg és akkor szintén a betiltásukat javasolták. Ha akkor nem is, mostanra több ország, illetve város – Ausztráliától Görögországig – határozott úgy, hogy betiltja az egyszerhasználatos műanyagokat.


Minderre szükség is van, mert a szakértők szerint az utolsó órában vagyunk. Az Ellen MacArthur Alapítvány kutatása szerint évente 5-13 millió tonna műanyag szivárog a világ vizeibe, amelyek a tengeri madarak, halak és más vízi élőlények szervezetébe kerülnek.

Ha így folytatjuk alig 30 év múlva az óceánokban az összsúlyukat tekintve több műanyag lesz, mint amennyi hal – vetíti előre a borzalmas jövőképet a Ripost.

A hazai helyzetet jól példázza, hogy a tavaly tavaszi árhullámokat követően mintegy nyolcezer tonna kommunális és növényi eredetű hulladék torlódott össze a kiskörei vízlépcsőnél, amelynek összegyűjtése több hónapon át tartott.

Kapcsolódó Cikkek

 • Szétesés szélén az MSZP és a Jobbik

  Szétesés szélén az MSZP és a Jobbik

  Egyere nagyobb a káosz az MSZP és a Jobbik soraiban, hiszen az elmúlt héten több meghatározó politikus is otthagyta a pártokat. Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője a Lokálnak elmondta, hogy sikeres Gyurcsány Ferenc taktikája, hiszen sorra esnek szét azok az ellenzéki pártok, amelyekre már nincsen szüksége.

 • Karanténba kerülnek az Olaszországból hazaérkező magyar diákok

  Karanténba kerülnek az Olaszországból hazaérkező magyar diákok

  Tizenegy magyar középiskolás diák, valamint kísérőjük és az autóbusz két vezetője kerül a Szent László Kórházba kéthetes elkülönítésre, miután vasárnap este hazatérnek Észak-Olaszországból, ahol gyorsan terjed az új koronavírus – tájékoztatta a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) vasárnap délután az MTI-t.

 • A gyönygyöspataiak 98 százaléka nemet mondott a politikai akcióra

  A gyönygyöspataiak 98 százaléka nemet mondott a politikai akcióra

  A politikai tüntetés szervezői saját magukat leplezték le, hiszen a “szabad Gyönygyöspatáért” meghirdetett demonstrációra Gyöngyöspatáról nem egész egy busznyi ember érkezett. Ez azt jelenti, hogy a gyöngyöspataiak 98 százaléka nemet mondott erre a politikai akcióra – jelentette ki Horváth László miniszterelnöki megbízott, a térség fideszes parlamenti képviselője vasárnap a kormány Facebook-oldalán elérhető videóban.