EUR: 352,69 Ft
CHF: 331,81 Ft
2020. július 11., szombat
Nóra, Lili

Egyéb XVII.kerület

Budapest Airport: tavaly 16,2 millió utas használta a repülőteret

Tavaly rekordszámú, mintegy 16,2 millió utas használta a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret − közölte a Budapest Airport Zrt. az MTI-vel.

A közlemény szerint 2019-ben 8,8 százalékkal nőtt az utasforgalom az előző évvel összehasonlítva; az elmúlt 5 évben 64 százalékos volt a növekedés, így a budapesti repülőtér Kelet-Közép-Európa egyik leggyorsabban fejlődő légikikötője. A repülőteret használó utasok száma 2019-ben szinte minden hónapban több mint egymillió volt, az utasszám a legforgalmasabb időszakban júliusban, augusztusban és szeptemberben meghaladta a másfél milliót.


Havonta minimum egymillió utas használta a repteret (fotó: Sáfár Tibor)

Az utasforgalomnál mérsékeltebben nőtt a fel- és leszállások száma, ami elérte a 122 ezer 814-et, az eddigi csúcs 2006-ban 127 ezer volt.

London a favorit

A legnépszerűbb útvonalak listáját változatlanul London vezeti: minden kilencedik ferihegyi utas Budapest és az angol főváros között utazott.

A budapesti légikikötőből tavaly 49 légitársaság segítségével 49 ország 135 városába, összesen 153 repülőtérre lehetett eljutni közvetlenül. A tavalyi év a tengerentúli légi összeköttetések terén az ázsiai desztinációkat erősítette, 50 százalékkal növelve a Budapest és Ázsia között elérhető ülőhelyek számát. Új járat indult Sanghaj, Szöul, Csengtu, Csungking és Szanja irányába is. A tengerentúli, hosszú távú járatokon több mint egymillió ülőhely volt elérhető Budapestről 2019-ben.


A Budapest Airport 2019-ben 135 ezer 521 tonna légi teherárut kezelt, az ettől az évtől működő, 16 milliárd forintból megépült BUD Cargo City révén a repülőtér teljes cargokapacitása évi 150 ezer tonnáról 250 ezer tonnára emelkedik.

Úgy is nő a forgalom, hogy az egyes terminál kihasználatlan (Fotó: Máté Krisztián)

A közlemény szerint tavaly az egy utasra jutó szén-dioxid-kibocsátás közel 20 százalékkal csökkent az előző évhez képest. Ez részben a repülőtér-üzemeltető fenntarthatósági és energiaracionalizálási törekvéseinek köszönhető, részben az egyre környezettudatosabb, modern repülőgépek elterjedésének írták.

Kapcsolódó Cikkek

  • Ezerrel pörög a nyár

    Ezerrel pörög a nyár

    A legtöbb kulturális központ és művelődési ház újranyitott és azon dolgozik gőzerővel, hogy minél hamarabb pótolhassa az elmaradt programokat és még színesebb kínálattal szolgálhassa ki a látogatókat.

  • Akár Bálint gazda emlékdíjasok is lehetünk!

    Akár Bálint gazda emlékdíjasok is lehetünk!

    Július 15-ig meghosszabbították a jelentkezést a Virágos Magyarország elnevezésű versenyre. Ebben az évben a megszokottól eltérően nem települések és önkormányzatok, hanem magánszemélyek pályázatait várják „Legvirágosabb balkon” és „Legvirágosabb előkert” kategóriákban.