EUR: 346,04 Ft
CHF: 323,71 Ft
2020. június 01., hétfő
Tünde

Belföld

Büntetné a hálapénz elfogadóit az orvoskamara

Legyen bűncselekmény a hálapénz elfogadása, és ezt a büntető törvénykönyv szankcionálja – ezt javasolja a Magyar Orvosi Kamara a kormánynak.

A Ripost szerint a kamara azt javasolja, hogy az egészségügyi béremelés után a hálapénz elfogadása legyen bűncselekmény, kerüljön be a büntető törvénykönyvbe.


„A paraszolvencia súlyosan káros jelenség a magyar társadalomban. Mérgezi az orvos-beteg bizalmi viszonyt, kiszámíthatatlanná teszi a betegutakat, irreális elvárásokat ébreszt, hátrányosan érinti a szakmai elveket, ellehetetleníti a kormányzati egészségpolitikai szándékok jelentős részét, torzítja az orvosképzést, hátráltatja a tudás átadását. A beteg és az orvos elemi érdeke, hogy a hálapénzt minél hamarabb a kormányzat is korrupciónak tekintse és kriminalizálja azt” – írja javaslatának indoklásában a Magyar Orvosi Kamara.

Az orvosokra nézve etikátlannak és igazságtalannak tartja az orvoskamara hálapénzre vonatkozó javaslatát Cser Ágnes.


A Magyarországi Munkavállalók Szociális és Egészségügyi Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének (MSZ EDDSZ) elnöke csütörtökön – Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkárral közösen tartott – budapesti sajtótájékoztatóján elmondta, „elkapkodott”, „zavart keltő” a Magyar Orvosi Kamara hálapénz kapcsán tett nyilatkozata.

Cser Ágnes szerint méltatlan egy köztestülettől a beteg-orvos kapcsolatnak ilyen módon való, büntetőjogi megközelítése.

Mindenkiben rossz érzést kelt

A hálapénz évtizedek óta az egyik legellentmondásosabb jelenség a magyar egészségügyben. Senki sem szereti, hogy van, mégis sok beteg adja és sok orvos elfogadja. Az világos, hogy a gyakorlaton – így vagy úgy –  változtatni kell.

A Ripost szerint a hálapénz mint jelenség behálózza az egészségügyet. A háziorvosnak alkalmanként háromezer, a betegszállítónak ötezer, az altatóorvosnak negyvenezer, egy gyermek születésekor a nőgyógyásznak akár több százezer forintot is adunk.

Mindezt hol kifejezett kérésre, hol esetleg szájról szájra terjedő információk alapján. Így vagy úgy, évente több milliárd forintnyi hálapénz vándorol a betegektől az orvosokhoz és egyes egészségügyi dolgozókhoz. Vélekedések szerint nem is annyira – ahogy az elnevezés eredetileg utalna rá – hálából, hanem mert a páciensek attól tartanak, hogy ha nem adnak pénzt, akkor nem is kapnak megfelelő ellátást.

Az érvényben lévő, nemrég módosult szabályozás szerint – amely a bírói gyakorlatban egyébként már működött korábban is – a hálapénz elfogadása akkor nem bűncselekmény, ha a beteg azt utólag, saját elhatározásából és a gyógyító tevékenységgel összefüggésben adja az orvosnak. Ha viszont azt előre kéri, követeli, vagy különböző magatartásokkal utal rá, hogy igényt tart a paraszolvenciára, akkor már vesztegetésről vagy annak elfogadásáról beszélhetünk.

 

Kapcsolódó Cikkek