EUR: 355,19 Ft
CHF: 332,24 Ft
2020. július 14., kedd
Örs, Stella

Egyéb Érd

Büszkék vagyunk rád, Kristóf!

Az Érdi Úszó Sport Nonprofit Kft.-nél nevelkedő úszóklasszist, Milák Kristófot választották meg 2019 férfisportolójának. A februárban még csak a 20. születésnapját ünneplő úszózseni a Nemzeti Színházban rendezett gálaesten vehette át az elismerést.

Milák Kristóf óriási világcsúccsal lett aranyérmes a 200 méteres férfi pillangóúszás döntőjében a 18. vizes világbajnokságon a dél-koreai Kvangdzsuban 2019. július 24-én. A 19 éves magyar versenyző 1:50.73 perces idővel csapott célba, ezzel Michael Phelps 2009-es, 1:51.51-es rekordját adta át a múltnak.
MTI/Kovács Tamás

A dél-koreai világbajnokságon 200 méter pillangón Milák Kristóf megdöntötte minden idők legeredményesebb olimpikonja, Michael Phelps világrekordját, és ezzel aranyérmes lett. A csodaeredménynek köszönhetően új kifejezést is alkottak a sportbarátok, mert ez „Milák-csúcs” volt a javából!


– Megmondom őszintén, kicsit tele volt a gatyóm, amikor ki kellett sétálnom a színpadra, bárcsak ne kellett volna, jobb lett volna, ha maradhatok a székemen. Azért ez a váza kárpótol a megpróbáltatásokért – mondta a világ- és Európa-bajnok úszó. – Magam ellen szurkoltam, hogy ne kelljen itt állnom, mert nem a szavak, hanem a tettek embere vagyok – mondta a színpadon Kristóf.

Mark Spitz adta át a díjat Milák Kristófnak az Év Sportolója gálán. Az úszó legenda azt mondta, Miláknak szurkol majd az olimpián.

Kristóf szülei gyerekkorában naponta 10 kilométert autóztak Tárnokról Százhalombattára, ahol úszni kezdett. Amit édesanyjától megtanult saját elmondása szerint, az önzetlenség és az odaadás. Édesapjától pedig a mérhetetlen türelmet, ami az úszásban mindennap hasznára válik.


Az Érdi Úszó Sport Nonprofit Kft. a swimmingerd.hu portálon külön gratulált Kristóf elismeréséhez. Ahogy T. Mészáros András, Érd korábbi polgármestere is saját Facebook-oldalán osztotta meg úszónk sikerét.

Az érdi Gárdonyi Géza Általános Iskola és Gimnázium tanári kara is büszke tanítványára, ahogy edzője Selmeczi Attila is.  Korábban Érden Egerszegi Klára és Plagányi Zsolt nevelte Kristófot, majd 2013 végén kezdett Selmeci Attilával dolgozni. Akkor még átlagos képességű versenyzőnek tűnt, de 2014 nyarán, egy versenyen edzője rádöbbent, hogy Kristóf más, mint a többi srác.

Milák Kristóf díjai, elismerései

Az év magyar utánpótláskorú sportolója – Héraklész díj (2017)

Az év magyar úszója (2018, 2019)

Az év magyar férfi sportolója (2019)

– Minden megvan ahhoz, hogy ebből a fiúból olimpiai bajnok legyen – mondta Selmeci Attila 3 évvel ezelőtt. Most az olimpiai arany talán már nincs olyan elérhetetlen távolságra a kiváló fiatal úszó számára. Az eredményei és kitartása alapján minden esélye meg van legfőbb álma beteljesítésére.

Mivel egy élsportoló életében sosincs pihenés, így Kristóf egy percre sem dőlhet hátra, hamarosan útra kel, és melegebb éghajlaton, Thaiföldön majd Izraelben készül tovább az idei legnagyobb feladatra, a tokiói olimpiára mesterével, Selmeci Attilával.

Kapcsolódó Cikkek