EUR: 353,47 Ft
CHF: 332,69 Ft
2020. július 10., péntek
Amália

Belföld

Darabjaira hullik az MSZP

Hétfőn a Twitteren jelentette be Szanyi Tibor, az MSZP korábbi alelnöke és európai parlamenti képviselője, hogy megszünteti párttagságát. Az exszocialista tegnap kommentálta kilépését, és az MSZP-n belüli titkos pénzügyi manőverekről is beszámolt, Ujhelyiről pedig elmondta, hogy Bangónéval karöltve patkányozott. 

Szanyi Tibor az ATV-ben beszélt arról, hogy miért lépett ki az általa már nem eléggé baloldalinak tartott MSZP-ből. Szerinte a fordulópont 2006 ősze volt, az őszödi beszéd időszaka, amikor Gyurcsány Ferenc bemutatta az Európai Bizottsághoz benyújtandó pénzügyi programot.

– Én emlékszem arra a 2006-os rendkívüli frakcióülésre, amikor elénk tárta, hogy milyen programot kíván átadni az Európai Bizottságnak. Akkor egy nagyon éles kirohanást intéztem, hogy álljon meg a szekér: ez egy neoliberális, megszorító gazdaságpolitika – fogalmazott Szanyi az Egyenes beszédben, hozzátéve, hogy akkor még azért nem lépett ki a pártból, mert mindenhol vannak viták.

Szanyi Tibor 2018-ban azt javasolta megfontolásra, hogy számolják fel a pártot, és alapítsanak egy újat, vagy egy mozgalmat, aminek szerinte egy-két komoly előnye lehetett volna: meg lehetett volna szabadulni a „feltermelődött salaktól”, plusz egy jelentős tagrevízióval is járhatott volna. De nem csak ennek az elmaradása késztette Szanyit a kilépésre.

– Az MSZP-elnökség egyes tagjai és a pártelnök között teljesen obskúrus, átláthatatlan, titokban tartott pénzügyi megállapodás van, ami azt jelenti, hogy az elnök és frakcióvezető biztosít nekik valamilyen fizetést, nem tudni, honnan – minderről Szanyi Tibor beszélt az azonnali.hu-nak adott interjújában. Beszélt arról is, hogy a pártelnökség tagjainak több mint kétharmada nagyobb összeget kap, mint más elnökségi tagok.

– Az elmúlt időszakban tapasztalható sorozatos kilépések mögött Gyurcsány Ferenc erősödő és megosztó szerepe áll: míg sokan a Demokratikus Koalícióba lépnek át, addig mások – éppen az ő növekvő befolyása miatt – tőle független, alternatív politikai formációkat keresnek. Gyurcsány Ferenc célja egyértelmű, az általa vezetett ellenzékkel akar nekifutni a következő országgyűlési választásnak – mondta Deák Dániel, a XXI. Század Intézet elemzője.

Patkányozó szocik

MTI/Soós Lajos

Szanyi visszaszólt Ujhelyi István MSZP-s EP-képviselőnek, aki szerint a szocialisták közül senki sem sírt, amiért előbbi távozott a pártból. Szanyi emlékeztetett rá, hogy Ujhelyi az EP-kampányban „Bangóné Borbély Ildikóval közösen legalább két héten át patkányozott”. Ismeretes, hogy Bangóné az önkormányzati választások hajrájában patkánynak nevezte a kormánypártok szavazóit.

MTI Fotó: Kovács Attila

 

Kapcsolódó Cikkek