EUR: 355,26 Ft
CHF: 332,51 Ft
2020. július 13., hétfő
Jenő

Külföld

Döbbenetes hol bukkantak fel a drezdai ékszerrabláskor ellopott kincsek

Egy izraeli biztosítási cégnek kínáltak eladásra állítása szerint ismeretlenek néhány olyan ékszert, amelyek a múzeumként működő drezdai uralkodói palota (Residenzschloss) kincstárába, a Grünes Gewölbe elnevezésű épületrészbe történt novemberi betörés során tűntek el. A Drezdai Szász Állami Műgyűjtemények (SKD) közlése szerint azonban nincs tudomásuk erről és nem állnak kapcsolatban a biztosítási céggel.

A CGI izraeli biztosítási cég állítása szerint őket bízták meg a Grünes Gewölbe biztonsági intézkedéseinek és így a betörés körülményeinek vizsgálatával. Ismeretlenek e-mailben 9 millió eurót (hárommilliárd forintot) kértek a lengyel Fehér Sas-rend melltűjéért és az úgynevezett száz fehér gyémánttal kirakott epolettért (vállbojt) – mondta el Zvika Nave, a CGI üzletvezetője pénteken.


“Minden információt azonnal átadtunk a drezdai államügyészségnek” – mondta Nave. Az e-mail küldőit nem tudták azonosítani.

Az SKD szóvivője, Stephan Adam viszont pénteken kijelentette, hogy nem tudnak ilyen eseményekről és nem bízták meg nyomozással a CGI-t. “A cég sem vette fel velünk a kapcsolatot” – emelte ki.

November 25-én kora reggel két elkövető hatolt be az uralkodói palota kincstárába a szigorú biztonsági intézkedések ellenére és a három ékszeres vitrint fejszével betörve elvitte három ékszeregyüttes egyes darabjait.

A Drezdai Szász Állami Műgyűjtemények (SKD) tájékoztatása szerint az értékes gyűjteményből elloptak tizenegy különleges darabot, valamint eltűntek két további műtárgy részei és több, gyémántokkal és briliánsokkal díszített kabátgomb is.

Ez volt a második világháború utáni német történelem legnagyobb szabású műkincsrablása.

Kapcsolódó Cikkek