2020. július 13., hétfő
Jenő

Egyéb Szeged

Egy blog nyomtatásban

A bloggerek ritkán ragaszkodnak ahhoz, hogy munkáik nyomtatásban is megjelenjenek. Akad azonban olyan kiváló írássorozat, amelyet érdemes könyv formában is kiadni. Ilyen Dénes Attila munkája.

Dénes Attila blogger különleges békéscsabai épületekről szóló írásait, régi tervrajzokat és képeslapokat mutat be a Csabai házak almanachja című könyv, amely a Munkácsy Mihály Múzeum Ami csabai elnevezésű sorozatában jelent meg.


Családi fürdőzés az Árpád strandfürdőben a húszas években (fotó: Fortepan)

A blog is a kötet is régi időkről mesél (fotó: FB/csabaihazak)

Dénes Attila 2011-ben indította el a csabaihazak.blog elnevezésű oldalt, ahol egy-egy csabai épület történetét mutatja be – ezek a történetek először jelennek meg nyomtatásban. Az almanach a Munkácsy Mihály Múzeum hetedik évkönyve, Szakál Veronika szerkesztette. A könyvben például a gyalogsági laktanya is szerepel, amely 1892–1894-ben épült fel a mai Andrássy úton, és a 101-es császári és királyi gyalogezred elhelyezésére szolgált. Leglátványosabb elemének a két legénységi lakóépület számított, amely Békéscsaba első kétemeletes létesítménye volt.

Több mint 130 épület

A kötet 312 oldalon közel 130 ismert vagy kevésbé nevezetes békéscsabai épületet mutat be, több mint ötszáz fotóval, tervrajzzal, régi képeslappal illusztrálva. A házakat funkciójuk alapján csoportosították, templomokat, középületeket, iskolákat, vendéglőket, vasúti és ipari épületeket, valamint a lakóépületek különböző típusait ismerteti.

A selyemfonodát 1907 tavaszán kezdték építeni a Békési út jobb oldalán, a gyár 1909-ben kezdte meg működését. A főépület mintegy 150 méter hosszú, tágas, világos emeleti helyiségében volt a munkaterem, ahol az Olaszországból érkezett berendezések működtek. Csaknem 130 gépével a csabai selyemfonógyár volt az egyik legnagyobb az országban.


A blog

Dénes Attila 2011 októberében indította el a csabaihazak.blog.hu oldalt, a legfrissebb bejegyzés tavaly októberi. A nyolc év anyagából készült kötetet december végén mutatták be a nagyközönségnek.

Kapcsolódó Cikkek