EUR: 355,19 Ft
CHF: 330,97 Ft
2020. július 15., szerda
Henrik, Roland

Külföld

Egyre több a halott a földrengésben

Legkevesebb 29 ember veszítette életét a legújabb adatok szerint a péntek esti délkelet-törökországi földrengésben – jelentette az Anadolu török hivatalos hírügynökség a katasztrófavédelemre (AFAD) hivatkozva szombaton.

A sebesültek száma jóval meghaladja az ezret. A 6,8-as erősségű földrengést több mint 400 utórengés követte. 72 épület összedőlt, és csaknem ezer károsodott. Eddig 42 embert sikerült élve kimenteni a romok alól, de feltételezhetően még mindig maradtak személyek a törmelékek között.


Az AFAD közlése szerint 28 mentőalakulat 24 órán át vesz részt a mentésben, a 81 török tartomány közül 39-ből több mint 2600 ember érkezett segíteni az áldozatok felkutatásában. Drónok segítenek a károsodott épületek megtalálásában és a mentési munkálatok összehangolásában. Kotrógépeket, speciális szenzorokat és mentőkutyákat is bevetnek. A távközlési vállalatok ingyen telefon- és internetszolgáltatást ajánlottak fel a földrengés sújtotta terület lakóinak.

Szombatra virradó éjszaka -8 Celsius-fokra süllyedt a hőmérséklet a katasztrófa övezetében, ami jelentősen megnehezítette a mentőcsapatok munkáját. A mentők sátrakat, ágyakat és takarókat osztottak a kárvallottaknak, sokan a közösségi médiában ajánlottak fel segítséget és szállást. Rengetegen félnek visszatérni a házaikba, inkább a szabadban töltik az éjszakát. Mecseteket, iskolákat, sportlétesítményeket és diákkollégiumokat is megnyitottak a több száz otthontalanná vált ember számára.


Recep Tayyip Erdogan elnök lemondta isztambuli programját, és szombat délután Elazig tartományba, a földrengés helyszínére látogatott. Azt ígérte, hogy a kormány mindent megtesz, és a jövőben is meg fog tenni, ami erejéből telik, a mentésért és a katasztrófa következményeinek felszámolásáért. Megfogadta, hogy gyorsan újjáépítik az összedőlt házakat. Részt vett egy 45 éves asszony és 10 éves fia temetésén is. Erdogan a helyszínre küldött több tárcavezetőt, köztük Süleyman Soylu belügy- és Fahrettin Koca egészségügyi minisztert.

Kapcsolódó Cikkek