2020. július 10., péntek
Amália

Egyéb Érd

Egyre többen laknak Érden

Mindössze három megyeszékhely és nagyváros tudta pozitív mérleggel zárni a múlt évben a költözések egyenlegét  – derül ki az ingatlan.com legfrissebb, a KSH hivatalos demográfiai és a saját adatain alapuló elemzéséből. 

A három kivételes nagyváros közül Érd érte el a legjobb eredményt, 952 emberrel többen mentek oda, mint ahányan elköltöztek. Győr került a második helyre, ahol a mérleg 237 fős többletet mutat, a harmadik pedig Szombathely lett 88 fős plusszal. Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője azt mondta, hogy Érd régóta nagyon vonzó célpont a költözéseknél, a budapesti agglomeráció „fővárosa” is lehetne, hiszen jó a közlekedése, autópályán van összeköttetése Budapesttel, illetve az ingatlanárak még mindig szolidabbak, mint a fővárosban. 


Az ingatlan.com adatait idézve Balogh László elmondta, Érd továbbra is a legnépszerűbb célpontok közé tartozik, az egy eladó érdi ingatlanra jutó kereslet 10 százalékkal nőtt az idén. Mit jelent ez az árakat vizsgálva?

Magyarország 22 legjelentősebb nagyvárosának rangsorolásában Érd pontosan középen, a 11. helyen található. 


A listát Budapest vezeti, majd Székesfehérvár, Veszprém, Szeged követi, de egészen az Érd által elfoglalt 11. helyig – a fővárostól eltekintve – nincs nagy különbség a négyzetméterárak középértéke között. Érden is, ahogyan az előtte lévő településeken, félmillió forint fölött van. Városunkban az átlagos árat 526 ezer forintra teszi az ingatlan.com. Érd után van egy nagyobb visszaesés, Tatabányán már „csak” 476 ezer forintot kérnek az új lakások négyzetméteréért.

A megyeszékhelyek közül Nyíregyházán a legolcsóbbak az új lakások, 339 ezer forintért kínálták ezeket novemberben. Szekszárd az ezüstérmes 374 ezer forintos négyzetméterárral. A harmadik helyezett Miskolc, ahol 421 ezer forintról indul az új lakások négyzetméterára. Az olcsóbb városok közé tartozik még Eger és Szolnok, előbbiben 432, utóbbiban 435 ezer forintnál jártak az árak.

 

 

 

Budán millió felett a négyzetméter

Az ingatlan.com elemzése szerint a legolcsóbbak a XVIII. kerületben épülő új lakások, ezeknek a négyzetmétetára 469 ezer forint, a második legalacsonyabb ár a XXIII. kerülethez köthető, ahol 478 ezer forintot kell fizetni. A XVII. kerület a harmadik legolcsóbb városrész, itt 571 ezer forintba került egy-egy négyzetméter. A budai kerületekben a legalacsonyabb áron kínált új lakások négyzetméterára is bőven felülmúlja a milliós szintet, az I.,a II. és a XII. kerületben 1,2-1,6 milliót kell fizetni értük. 

 

Mit hoz az áfaváltozás?

Alig több mint egy hónap múlva – az év végén – lejár az újlakás-építések felfutásában főszerepet játszó kedvezményes áfára vonatkozó határidő, ezzel részben új időszámítás kezdődik a piacon.

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint várhatóan nem hoz durva leállást az új lakások piacán, mert a 2018 novembere előtt építési engedélyhez jutott, a következő 2-3 évben elkészülő lakásokra is vonatkozik a kedvezmény. Ugyanakkor az is látszik, hogy a következő években a jelenleginél kevesebb új lakás épülhet.

– Ahhoz, hogy a teljes lakáspiac középtávon is stabil növekedésben maradjon, és az árak se szabaduljanak el, a kínálatnak bővülnie kell.

Kapcsolódó Cikkek

  • Ezerrel pörög a nyár

    Ezerrel pörög a nyár

    A legtöbb kulturális központ és művelődési ház újranyitott és azon dolgozik gőzerővel, hogy minél hamarabb pótolhassa az elmaradt programokat és még színesebb kínálattal szolgálhassa ki a látogatókat.

  • Akár Bálint gazda emlékdíjasok is lehetünk!

    Akár Bálint gazda emlékdíjasok is lehetünk!

    Július 15-ig meghosszabbították a jelentkezést a Virágos Magyarország elnevezésű versenyre. Ebben az évben a megszokottól eltérően nem települések és önkormányzatok, hanem magánszemélyek pályázatait várják „Legvirágosabb balkon” és „Legvirágosabb előkert” kategóriákban.