EUR: 352,69 Ft
CHF: 331,81 Ft
2020. július 12., vasárnap
Dalma, Izabella

Egyéb I.kerület II.kerület III.kerület XI.kerület XII.kerület

Elismerték azokat, akik a helyi kultúráért dolgoznak

A magyar kultúra napja alkalmából átadták az idei Pro Cultura Újbuda kitüntetést azoknak, akik kiemelkedő munkát végeztek a kerület szellemi és kulturális értékei gyarapításának érdekében. Posztumusz kapta meg az elismerést Domokos Pál Péter néprajzkutató, történész a magyar kultúra ügyében végzett több évtizedes tevékenysége elismeréseként. A díjat gyermeke, Domokos Erzsébet vette át. Szintén kitüntette a kerület Egri Orsolyát, aki tizenöt esztendeje működteti a Tranzit Art Cafét, kezdettől fogva együttműködve az újbudai kulturális élet szereplőivel, tevékenyen részt vállalva annak színesítésében. Ugyancsak Pro Cultura díjat vehetett át Gáti György újbudai fotóművész évtizedes kiemelkedő fotográfusi munkásságáért. Az ünnepségen részt vett Juhász Anna irodalmár is, akit a közelmúltban Újbuda kulturális nagykövetének kért fel az önkormányzat.

Juhász Anna irodalmi szalont vezet a Bartók Béla Boulevard-on (Fotó: Sáfár Tibor)

Domokos Erzsébet, Gáti György és Egri Orsolya (Fotó: ujbuda.hu)

 

Cseh Tamás

Újbudán is őrzik díszpolgáruk emlékét ( Fotó: Sáfár Tibor)

A magyar kultúra napján, január 22-én született Újbuda díszpolgára, Cseh Tamás is, aki idén lett volna 77 éves. 1956 novemberében apja teherautóval a Villányi útra költöztette a családot. Tanulmányait a József Attila Gimnáziumban (ma Szent Imre Gimnázium) végezte. Érettségiajándékként nagyszüleitől egy gitárt kapott, ezt követően alapította meg első zenekarát, a Sztereót. Kiskora óta érdeklődött az indiánok kultúrája iránt; gimnazistaként a Gellért-hegyen alkották meg az első csapatot osztálytársaival. 1970-ben találkozott Bereményi Gézával, akivel aztán százával írtak közös dalokat Iskola utcai albérletükben. A dalszerző indián haláláig a Bartók Béla úton élt családjával.

Kapcsolódó Cikkek

  • Ezerrel pörög a nyár

    Ezerrel pörög a nyár

    A legtöbb kulturális központ és művelődési ház újranyitott és azon dolgozik gőzerővel, hogy minél hamarabb pótolhassa az elmaradt programokat és még színesebb kínálattal szolgálhassa ki a látogatókat.

  • Akár Bálint gazda emlékdíjasok is lehetünk!

    Akár Bálint gazda emlékdíjasok is lehetünk!

    Július 15-ig meghosszabbították a jelentkezést a Virágos Magyarország elnevezésű versenyre. Ebben az évben a megszokottól eltérően nem települések és önkormányzatok, hanem magánszemélyek pályázatait várják „Legvirágosabb balkon” és „Legvirágosabb előkert” kategóriákban.