2020. augusztus 10., hétfő
Lőrinc

Belföld

Eljött a keresztény-konzervatív zöldpolitika ideje

Eljött a keresztény-konzervatív zöldpolitika ideje, Európának olyan klímapolitikát kell folytatnia, amely nem a legszegényebb országokra terheli a klímasemleges gazdasági átállás költségeit – jelentette ki Varga Judit igazságügyi miniszter a Politico című, európai ügyekkel foglalkozó hírportálon megjelent véleménycikkében.

Varga Judit kifejti, hogy nem annak tulajdonítja a zöldpártok nyugat-európai népszerűségét, hogy a klímaváltozás elleni küzdelem leghatékonyabb módját találták meg, hanem inkább annak, hogy a klímapolitikában ezek a pártok eddig jórészt ellenfél nélkül játszottak a pályán. Véleménye szerint Európának hangzatos kötelezettségvállalások helyett olyan célokat kellene kitűznie, amelyek tartós eredményekhez vezetnek.


Az igazságügyi miniszter szerint elsősorban az egyes államoknak kellene olyan saját környezetvédelmi szabályrendszert kidolgozniuk, amely figyelembe veszi a helyi környezetet és szükségleteket, valamint igazodik az adott ország fenntartható fejlődéséhez.

„Ennek megvalósításához olyan európai megoldásra van szükségünk, amely nem az állampolgárokat kényszeríti a változás terheinek hosszú távú viselésére, hanem figyelembe veszi az emberek sajátos igényeit, és lehetővé teszi számukra, hogy támogató szerepet töltsenek be az átmenetben” – fogalmazott Varga.


Conceptual image – protection of an environment, Image: 415985400, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: almir1968 / DPphoto / Profimedia

A kormánypárti politikus emlékeztetett Orbán Viktor miniszterelnök kijelentéseire is. A kormányfő szerint ugyanis a klímasemlegességet megcélzó gazdasági átmenet költségeit elsősorban a leginkább környezetszennyező országoknak és nagyvállalatoknak kellene állniuk, és nem azoknak, akik a legkevésbé képesek erre.

„A klímaváltozás elleni hatékony küzdelemhez és az egyéb környezetvédelmi feladatok valódi megoldásához a »zöld liberalizmuséhoz« képest új megközelítésre van szükség, amelyet Európa keresztény-konzervatív pártjai képesek előterjeszteni” – szögezte le Varga Judit.

A miniszter szerint Európának támogatnia kell a hagyományos közösségeket, és ösztönöznie kell a városlakókat arra, hogy legyenek érzékenyebbek a helyi problémákra, hozzanak felelősségteljes fogyasztói döntéséket, főként helyben készült termékeket vásároljanak, és mondjanak le a fogyasztásközpontú életmódról.

Kapcsolódó Cikkek