2020. július 04., szombat
Ulrik

Belföld

Ellenzéki ügyvéd szedhette meg magát a börtönbizniszen

A rossz börtönviszonyok miatt a bűnözőknek 2015 óta megítélt összeg már elérhette a 10 milliárd forintot, s ebből a jogászok is levehették a sápot – írja a Ripost.

Tuzson Bence, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára a Hír TV műsorában arról beszélt, hogy a kormány meg akarja vitatni az Európa Tanácsban és az Európai Parlamentben, hogy jár-e egyáltalán kártérítés az elítélteknek a börtönkörülmények miatt. A döntésig pedig senkinek nem utalnának.


A magyar államot több ezer elítélt perelte be az elmúlt években, és sokaknak ítélt meg több millió forintot az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB). A börtönbizniszben érintett liberális jogvédő szervezetek közül több is felháborodott a bejelentés miatt.

A kormány lépése nemcsak a liberális jogvédők által pártfogolt bűnözőket érintheti rosszul, hanem azokat az ügyvédeket is, akik pénzért látták és látják el képviseletüket, hiszen a 2015 óta kifizetett kártérítések összege mára tízmilliárd forint körül lehet, s ebből a jogászok is levehették a sápot.


A Magyar Nemzet írása szerint a beadványdömping egyik haszonélvezője a Magyar György és Társai Ügyvédi Iroda lehetett. Az újság megkereste Magyar Györgyöt, hogy irodája börtönbizniszből származó bevételeinek nagyságáról kérdezze. A szocialista kötődésű ügyvéd azonban az ügyvédi titokra hivatkozva megtagadta a válaszadást.

Az eljárások adatai szerint egy-egy ügy végén átlagosan kétezer euró – nagyjából 650 ezer forint – perköltséget fizettetett ki a magyar állammal az EJEB. Ez magában foglalhatta az ügyvédi munkadíjat is. A kártérítések akár több millió forintos összegéből pedig sikerdíj címén szintén ugyancsak részesülhettek az ügyvédi irodák, amelyek így fogvatartottanként akár fél- vagy háromnegyedmillió forintot is bezsebelhettek.

A bűnözők védelmében rejlő biznisz nagyságát Magyar György egy 2013-as nyilatkozata is érzékletesen szemlélteti. Az ügyvéd akkor egy precedens értékű ítélet kapcsán – az EJEB 12 ezer euró kártérítést és kétezer euró költséget ítélt meg egy egykori magyar fogvatartottnak – elismerte, hogy gyakorlatilag bármelyik fogvatartott elviheti az ügyét Strasbourgig, és ez nem kerül nekik egy fillérbe sem.

Magyar akkor összességében harmincmilliárd forintra becsülte azt az összeget, amelyet a magyar államnak ki kell fizetnie a fogvatartottak kártérítése címén, hacsak nem tud nekik megfelelő elhelyezést biztosítani – számol be a Ripost.

Kapcsolódó Cikkek