2020. július 14., kedd
Örs, Stella

Belföld

Eredménytelenül telt Karácsony első 100 napja

Karácsony Gergely sokaknak nem okozott meglepetést azzal, hogy baloldali politikus lévén csak beszél, ígérget de nem cselekszik. A főpolgármesterré választását követő első 100 napja így szinte teljesen eredménytelenül telt: 135 ígéretéből eddig mindössze hármat teljesített. A Lokál Extra összegezte az ellenzéki politikus eddigi városvezetését. 

Nem kaptak rezsitámogatást az idősek


A szociális ígéretek között szerepelt, hogy évente egyszer húszezer forintos rezsitámogatást kapnak a nyugdíjasok és a rászoruló családok, azonban a főváros tájékoztatása szerint erre a segítségre ebben a fűtési szezonban már biztosan nem kerül sor. A szociális terület 11 ígéretéből eddig semmi sem valósult meg, például nem lett kevesebb hajléktalan Budapesten – sőt a fővárosiak azt tapasztalják, hogy mintha ennek az ellenkezője történne.

Leállította a Liget-projektet


Mivel a Liget-projekt megígért teljes leállítása nem megvalósítható, az új városvezetés már csak az el sem kezdett, azonban jogerős építési engedéllyel rendelkező intézmények, az új Nemzeti Galéria, a Magyar Innováció Háza és a Városligeti Színház felépítését nem támogatja – olvasható a Magyar Nemzetben.

Mégsem utazhatnak ingyen a 14 éven aluliak

Karácsony utazással kapcsolatos ígéretei közül a leghangzatosabbak közé tartozott, hogy a 14 éven aluliak számára ingyenes lesz a tömegközlekedés, és csökkentik a bérletárakat. Ezek közül egyik sem valósult meg, mint ahogy az  „utazás” témakörében tett 13 vállalásából is mindössze egyet teljesített.

Gyakorlati lépések helyett klímahiszti 

Karácsony Gergely klímapolitikájának tucatnyi vállalása közül egyetlenegyet valósított meg, kihirdette a klímavészhelyzetet. Ez utóbbi semmilyen konkrét lépést nem tartalmaz, mondhatni egy nagy lufi – ahogy Karácsony eddigi városvezetése is. A többi ígéretéhez valódi lépesek szükségesek, így egyelőre a húsmentes hétfőt sem vezették be egyetlen fővárosi intézményben sem.

Stadionstopból kórházstop lett

Karácsony „stadionstopot” hirdetett, ehhez képest a kispesti Honvéd-stadion és a kézilabda Eb-re épülő népligeti multifunkciós csarnok megépítése mellett az atlétikai vb-nek otthont adó IX. kerületi létesítmény építésébe is beleegyezett. Stadionstop tehát nem lett, kórházstop viszont igen, hiszen az ellenzék folyamatosan akadályozza a legnagyobb fővárosi egészségügyi fejlesztést, a szuperkórháznak is nevezett Dél-budai Centrumkórház létrehozását.

 

Kifizetőhely lett Budapest

Ma sokkal inkább áthatja a politika a fővárost, mint korábban, és Karácsony Gergely egyfajta politikai kifizetőhellyé változtatta Budapestet – mondta az M1-en az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány igazgatója, Farkas Örs. Álláspontja szerint a Karácsony Gergely által ígért „technokrata gondolatok mentén épülő, közösségi részvételen nyugvó” városvezetés helyett inkább a személycserékre és kinevezésekre figyelt, visszahozva „a Demszky- és a Gyurcsány-korszak embereit”.

135 ígéretből 3

120 programpont nem valósult meg – 88,8%

10 programpont részben megvalósult – 7,41%

3 programpont megvalósult – 2,22%

2 programpont már érvényben volt – 1,48%

Kapcsolódó Cikkek