2020. július 12., vasárnap
Dalma, Izabella

Sport

Év sportolója-gála – 1970-ben az újságos gratulált elsőként a bajnoknak

Nagy utat tett meg 1958 óta az Év sportolója-szavazás. A hajdani szűk körű eredményhirdetéstől eljutottunk a Nemzeti Színházban rendezett gáláig, ahol a hazai sztárok mellett világnagyságok is szerepet kapnak.

Az Év sportolója 2019 gálán hirdetik ki a Magyar Sportújságírók Szövetsége (MSÚSZ) 62. alkalommal kiírt szavazásának győzteseit, és a 11 kategória díjazottjai is itt veszik át az elismerést. A végső sorrend egy híján 400 voks alapján alakult ki. Carl Lewis után idén ismét a kilencszeres olimpiai bajnok, amerikai úszó,  Mark Spitz lesz a gála sztárvendége.


Warendorf, 1970. augusztus 7.
Kelemen Péter terepfutás közben a XVII. Öttusa Világbajnokságon, Warendorfban.
MTI Fotó: Petrovits László

– Mi tagadás nagyot fejlődött a rendezvény – állapította meg Kelemen Péter korábbi öttusa-világbajnok. – Én 1970-ben lettem az Év sportolója, akkor elég szerény keretek között, az újságíró-szövetség Bajza utcai székházában vehettük át az elismerést. Hol volt akkor még egyenes adás a tévében? A másnapi Népsportban azonban vezető helyen szerepelhettünk, és jól emlékszem, a családtagjaimon kívül az első gratuláció az újságostól érkezett, aki a sportlapra firkantott gratulációval fejezte ki elismerését.

Nos, most már évek óta egész estés televíziós gálán adják át a díjakat. 2019 legjobbjai: a férfiaknál Liu Shaolin Sándor, Michelisz Norbert és Milák Kristóf, a nőknél Csipes Tamara, Hosszú Katinka és Kapás Boglárka került a legjobb három közé. Hosszú Katinka hetedszer lehet a legjobb, így utolérheti a rekorder Egerszegi Krisztinát. A férfiaknál Liu Shaolin Sándor megvédheti címét.


A 20 órakor kezdődő gálát az M4 Sport 20.30-tól élőben közvetíti, a műsorvezető Tihany Viktor lesz.

Budapest, 1967. augusztus 10.
Kelemen Péter öttusázó.
MTI Fotó: Petrovits László

Kapcsolódó Cikkek