2020. július 12., vasárnap
Dalma, Izabella

Sport

Felejthetetlen január!

Magyarország adott otthont a vízilabda Európa-bajnokságnak az elmúlt két hétben, amelyen a férfiválogatott 1999 után újra a csúcsra ért egy kontinenstornán és egyúttal kijutott az olimpiára, míg a hölgyek is dobogóra állhattak. A férfi kézilabdázók ugyan nem jártak ilyen sikerrel saját sportáguk Eb-jén, de valami olyat produkáltak, ami több mint biztató a jövőre nézve.

Aranyos fiúk!
(MTI/Szigetváry Zsolt)

A Duna Arénában, hazai közönség előtt mind a női, mind a férfiválogatott éremesélyesként versenyzett és zárt is végül dobogón az Európa-bajnokságon. A férfiak a döntőben idegölő csatában múlták felül a spanyolokat, a rendes játékidőben kialakult 9-9-es döntetlent követően ötméteresekkel nyertek Vargáék. Mindezt úgy, hogy az egész meccset végigvédő Nagy Viktort az utolsó két büntetőre Vogel Soma váltotta a kapuban, aki az utolsó kísérletet hárította, majd azonnal pezsgőfürdővé változtatta a vizet. A híres magyar fürdők legendás partijait felülmúló buli vette kezdetét a hullámok között, amiből az egész szakmai stáb kivehette a részét Märcz Tamás szövetségi kapitánnyal az élen. Ráadásul, a fináléba jutással az is eldőlt, Zalánkiék megváltották jegyüket a tokiói olimpiára.


Vogel Soma csókja a labdának, melyet nem engedett be a kapujába
(MTI/Czagány Balázs)

A hölgyek még nem lélegezhetnek fel az Eb-t követően, már ami az ötkarikás szereplést illeti, ugyanis a későbbi győztes spanyolok nyerték az elődöntőt Bíró Attila együttese ellen, azaz a mieinkre még egy selejtező torna vár majd a későbbiekben. Garda Krisztáék így is mosolygósan szállhattak ki a medencéből, miután háromgólos hátrányt ledolgozva 10-8-ra verték a hollandokat a bronzmeccsen.

Egységben az erő (MTI/Czagány Balázs)

Leimeter Dóráék hatalmasat játszottak a tornán és lettek harmadikok
(MTI/Czagány Balázs)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Másik szemünkkel persze a kézilabda Európa-bajnokságot is figyeltük januárban, ahol az előzetesen sokak által előre temetett, fiatal titánokkal teletűzdelt férfiválogatott borítva a papírformát, továbbjutott a középdöntőbe. Meg is jött a mieink olimpiai és Eb-érmes étvágya Izland, Oroszország és Szlovénia elfogyasztását követően, de a végjáték nem tartogatott több magyar bravúrt. A válogatott kilencedik lett, és lemaradt Gulyás István alakulata az olimpiáról. A jövőre nézve viszont kecsegtető a csapat játéka, egy pillanat alatt felnőttek a fiatalok, a következő világversenyek előtt már biztosan nem arról beszélnek majd, hogy a tisztes helytállás az elvárás csupán a srácoktól.


Bánhidi Bence a középdöntő álomcsapatába is bekerült
(MTI/EPA/TT Hírügynökség/Andreas Hillergren)

Kapcsolódó Cikkek