2020. július 10., péntek
Amália

Egyéb Miskolc

Felettünk a csillagösvény

Salgótarján – A Tejútrendszernek a Földről látható része a Tejút, egy halvány, felhőszerű sáv, amely az egész éjszakai égbolton áthúzódik. Ott figyelhető meg jól leginkább, ahol tiszta a levegő, kicsi a páratartalom és a fényszennyezés. A magyar néphagyományban a Tejútnak – mint az égen látható fényes csillagösvénynek –, más nomád népekhez hasonlóan, fontos szerepe volt, hisz az állataikat legeltető, vándorló népeknél a tájékozódást az égbolt ismerete nagyban segítette. Az ősi magyar mitológiában a Tejút egyrészt a „Hadak útja”, másrészt a székelyeknél „Csaba királyfi csillagösvénye” vagy röviden „Csaba útja” néven ismert. A monda szerint ezen a csillagösvényen távozott el a földi világból Csaba királyfi, Attila hun király fia, a székelyek vezére, és tér majd vissza, ha népének segítségre van szüksége. A székely himnusz két sorában is visszaköszön ez a monda: „Vezesd még egyszer győzelemre néped, Csaba királyfi csillagösvényen.”

Salgótarján, 2020. január 15.
A Tejút látszik a köd felett Salgótarján közeléből fotózva 2020. január 15-én.
MTI/Komka Péter


Kapcsolódó Cikkek

  • Ezerrel pörög a nyár

    Ezerrel pörög a nyár

    A legtöbb kulturális központ és művelődési ház újranyitott és azon dolgozik gőzerővel, hogy minél hamarabb pótolhassa az elmaradt programokat és még színesebb kínálattal szolgálhassa ki a látogatókat.

  • Akár Bálint gazda emlékdíjasok is lehetünk!

    Akár Bálint gazda emlékdíjasok is lehetünk!

    Július 15-ig meghosszabbították a jelentkezést a Virágos Magyarország elnevezésű versenyre. Ebben az évben a megszokottól eltérően nem települések és önkormányzatok, hanem magánszemélyek pályázatait várják „Legvirágosabb balkon” és „Legvirágosabb előkert” kategóriákban.