2020. július 10., péntek
Amália

Sport

Fényes érmekre és Tokióra hajtanak a pólósok

Tulajdonképpen két aranyat is szerezhetünk a vasárnap kezdődő budapesti vízilabda Európa-bajnokságon. Sokak szerint a női csapat esélyesebb, ám a Varga Dénes a fiúk csapatkapitánya szerint ők is az élre akarnak törni. Annál is inkább, mert az érmeken kívül a tokiói szereplést is a tét.

Tíz hónap kemény munkáját dicséri mindaz, amiben hamarosan szurkolók tízezrei a helyszínen, nézők millió pedig a tévéképernyők előtt gyönyörködhetnek adta meg az Eb előtti sajtótájékoztató alaphangját Vári Attila, a Magyar Vízilabda Szövetség elnöke.


Märcz Tamás, a férfiválogatott szövetségi kapitánya szerint jó úton van a csapat, bár mind fizikálisan, mind összeszokottság terén még javulhat az együttes jövő csütörtökig, a csoport első helyéről döntő spanyolok elleni mérkőzésig. „Az az új helyzet, hogy hét játékos is egy klubból, a Ferencvárosból érkezett, mindenképp segít, hiszen ők óriási sikereket arattak az elmúlt időszakban, és a pozitív gondolkodásukat átadhatják a többi csapattásnak is” – mondta Märcz Tamás, aki tagja volt annak a csapatnak, amely 1999-ben utoljára nyert Európa-bajnokságot.

Varga Dénesék ugyanakkor azon vannak, hogy 21 év után ismét a csúcsra jussanak. „Ez az olimpia éve, most azonban az Európa-bajnokságra koncentrálunk, már csak azért is, mert még nincs nem a kvalifikáció, és annak eléréséhez kell egy jó helyezés. Azonban tovább megyek: meg akarjuk nyerni ezt az Európa-bajnokságot – én ezt már fél éve is elmondtam ugyanitt az akkori sajtótájékoztatón. Úgy gondolom, kellően felkészült a csapat ahhoz, hogy ezt elérje” – jelentette ki a csapatkapitány.


 

A női válogatott utolsó sikere bőven látótávolságon belül van, négy éve Bíró Attila szövetségi kapitányként a belgrádi Európa-bajnokság megnyerésével debütált, ami egyben ötkarikás kvótát is jelentett a lányoknak. „Gyönyörű emlék, én azonban sokkal jobban szeretek a jelenben élni, úgyhogy most folyamatosan erre az eseményre koncentrálunk – mondta a kapitány. – Még nem találkoztam olyan edzővel, aki ilyenkor azt mondta volna, hogy szörnyen sikerült a felkészülésünk. Én azonban nem csak hivatalból vagyok optimista, mert tényleg úgy gondolom, hogy folyamatosan javult a csapat, és minden szempontból a legjobb összetételű válogatottal indulunk neki a tornának.”

Az Európa-bajnokságról a két aranyérmes jut ki az olimpiára, de ha már kvalfikált ország zár az első helyen, helyeken (férfiak: Szerbia, Olaszország, Spanyolország; nők: Spanyolország), úgy a mögöttük legjobb helyezést elért csapaté lesz a kvóta. Rajtuk kívül az öt legmagasabban rangsorolt, kvótát még nem szerzett válogatott szerez jogot a márciusi olimpiai selejtezőtornán való részvételre mind a férfiak, mind a nők versenyében.

Kapcsolódó Cikkek