2020. július 12., vasárnap
Dalma, Izabella

Egyéb Miskolc

Fidelitas: Ózd jobbikos városvezetése cserben hagyta a családokat

Ózd – A város jobbikos vezetése megszüntette az önkormányzat eddigi, családalapítást elősegítő támogatását, s ezzel cserben hagyta a helyi családokat – jelentette ki az ózdi Fidelitas elnökhelyettese. Dulai Nikolett elmondta: a döntés szerint a 2016 februárjában bevezetett, az első gyermek születése után járó egyszeri 300 ezer forintos támogatást 2020-ban már nem kaphatják meg az ózdi párok.

– Négy évvel ezelőtt Janiczak Dávid polgármester minden fórumot megragadott, hogy büszkélkedjen az Ózdon kialakított támogatási formával, annak megszüntetéséről azonban mélyen hallgat, és igyekszik azt a legnagyobb titokban tartani – közölte a Fidelitas elnökhelyettese. Úgy vélte: ezzel ismét bebizonyosodott, hogy a jobbikos településvezetőnek és csapatának „Az ózdiakért és Ózdért” jelmondata üres ígérgetés.


2020-tól nem kapnak támogatást az ózdi családok az első gyermek születése után / Profimedia

Dulai Nikolett szerint ellentmondásos, hogy Janiczak Dávid minden fórumon hangoztatja: stabil és biztos lábakon áll Ózd költségvetése, eközben megvonja a támogatást a fiatal helyi családoktól. Ezzel párhuzamosan azonban jut forrás arra, hogy az önkormányzati szakbizottságok létszámát, valamint az önkormányzati cégek felügyelőbizottságainak létszámát és az ott megbízottként tevékenykedők tiszteletdíját emeljék.

“Az ózdiakért és Ózdért” – Janiczak jelmondata üres ígérgetés
Fotó: Lokál archív

A Fidesz–KDNP ellenezte a döntést

A város fiataljait hátrányosan érintő döntést a Fidesz–KDNP önkormányzati képviselői nem támogatták. Arról is beszélt: a döntéshozók indokai között a születések és a házasságkötések számának folyamatos csökkenése is szerepelt. Ezzel szemben az ózdi kórházban 2016-ban 734, 2017-ben 733, 2018-ban 756, 2019-ben 709 gyermek született, a házasságkötések száma pedig az elmúlt hét évben majdnem megduplázódott.

 

Kiszámítható segítség a kormánytól

– Az ózdi példa is mutatja, hogy a családok egyedül a kormánytól várhatnak segítséget, hiszen a családvédelmi akcióterv minden egyes eleme – a babaváró támogatástól, a csokon és a bölcsődefejlesztési programokon át, egészen a nagyszülői gyed bevezetéséig – kiszámítható módon segíti az ózdi fiatalok családalapítását is – hangsúlyozta Dulai Nikolett.

Kapcsolódó Cikkek

  • Ezerrel pörög a nyár

    Ezerrel pörög a nyár

    A legtöbb kulturális központ és művelődési ház újranyitott és azon dolgozik gőzerővel, hogy minél hamarabb pótolhassa az elmaradt programokat és még színesebb kínálattal szolgálhassa ki a látogatókat.

  • Akár Bálint gazda emlékdíjasok is lehetünk!

    Akár Bálint gazda emlékdíjasok is lehetünk!

    Július 15-ig meghosszabbították a jelentkezést a Virágos Magyarország elnevezésű versenyre. Ebben az évben a megszokottól eltérően nem települések és önkormányzatok, hanem magánszemélyek pályázatait várják „Legvirágosabb balkon” és „Legvirágosabb előkert” kategóriákban.