2020. július 05., vasárnap
Emese, Sarolta

Belföld

Főúri botrány a Szent Korona körül

A magyar Szent Korona-kutatás számára is újdonságot jelentő, bibliográfialiag ismeretlen nyomtatvány került az Országos Széchényi Könyvtár birtokába. A dokumentum beszámol a kor egyik legnagyobb főúri nézeteltérését okozó eseményről, Pfalz-Neuburgi Eleonóra királyné-koronázásának menetéről. 

Az 1681. december 9-e után, valószínűleg Bécsben kiadott dokumentum a Szent Korona negyedik soproni tartózkodásáról és Pfalz-Neuburgi Eleonóra Magdolna Terézia királyné-koronázásáról tudósít. I. Lipót király harmadik feleségét, 1681. december 9-én koronázták magyar királynévá, amely az akkor már közel fél éve tartó országgyűlés méltó lezárása volt. A koronázás megszervezése, annak részletei komoly nézeteltérést okozott a magyar főpapok között, akik nem tudtak megegyezni a lebonyolítással kapcsolatban, és többhetes vita, botrány előzte meg az egyházi ceremóniát.


A nyomtatvány 13 pontba szedve ismerteti a Szent Korona bevonulásának menetét, majd 26-ban a királyné megkoronázási ünnepségét. A dokumentum magyar koronázás kutatás és a hazai könyvtörténet szempontjából is kiemelkedő fontossággal bír.

Kapcsolódó Cikkek