EUR: 336,31 Ft
CHF: 314,10 Ft
2020. január 26., vasárnap
Paula, Vanda

Belföld

Hajléktalanszálló lett a Gellért-hegyből

Fagyoskodó hajléktalanok lakóhelyévé változott Budapest szíve, a turisták által is közkedvelt Gellért-hegy – írja a Ripost. A lap megjegyzi, úgy tűnik, a hajléktalanság ügyében a lovak közé dobta a gyeplőt Karácsony Gergely főpolgármester és László Imre, a XI. kerület gyurcsányista polgármestere.

Új lakóhelyet találtak maguknak a hajléktalanok Budapest szívében. A Ripost szerint a fedél nélküliek a Sziklatemplomtól egészen a Rudas Gyógyfürdőig elfoglalták a Gellért-hegyet, és tele is szemetelték. A Szent Gellért rakparton járó villamosokból is jól látszik, hogy a hegy tetején lévő barlangokból „folyik le” a hegy oldalán a háztartási szemét.


Forrás: Ripost

A lap szerint a hajléktalanok sátrakat építettek a hegy lábához, olyan szellőzőnyílások elé, ahonnan 30-40 fokos meleg áramlik ki. Ez azért lehetséges, mert a Gellért-hegy gyomrában egy alagútrendszer húzódik, amelynek mennyezetén futnak például a kelenföldi hőerőmű vezetékei, amelyek a Várba viszik fel a meleget, és ennek a szellőzőnyílásai melegítik a hajléktalanok sátrait is.

A szemét állatokat is odavonzott: galambok és patkányok jelentek meg a helyszínen.


Forrás: Ripost

A Ripost felkereste a hajléktalantanya melletti Sziklatemplomot is. Puskás Antal atya a lapnak azt mondta, reméli, mihamarabb születik valamilyen megoldás a mára teljesen lehetetlenné vált helyzetre. Az aggodalma teljesen érthető: a pálos rend által fenntartott Sziklatemplomot rengeteg turistacsoport látogatja, ezek pedig azzal szembesülnek, hogy csodaszép fővárosunk turisztikai látványosságain kövér patkányok rohangálnak.

Forrás: Ripost

A lap felteszi azt a kérdést is, hogy miért nem foglalkozik az embertelen körülmények között élők problémájával Karácsony Gergely főpolgármester és László Imre XI. kerületi polgármester.

 

Tilos közterületen élni

2018 októberében lépett életbe egy sor jogszabály-módosítás, amelyek szerint tilos életvitelszerűen közterületen élni. A fűtött sátrakból, hálózsákokból egyértelműen kiderül, hogy beköltöztek ide. Ha valaki a tiltás ellenére közterületen él, nem megbírságolják, hanem bíróság elé állítják.

 

Van hová menni

A hajléktalan-ellátásban országosan közel 20 ezer férőhely van, ezekből csaknem 10 ezer éjjeli menedékhely és átmeneti szállás, télen pedig további 1600 férőhely nyílt. A friss adatok szerint az éjjeli menedékhelyek országos kihasználtsága 85 százalékos, a fővárosban pedig 84 százalékos. A hajléktalanok ellátására az elmúlt években több mint 9 milliárd forintot költött a kormány, míg tavaly ez az összeg 12,1 milliárd forint volt.

 

Kapcsolódó Cikkek

 • Plusz 11 fok is lehet a jövő héten!

  Plusz 11 fok is lehet a jövő héten!

  Budapest, 2020. január 26., vasárnap (MTI) – Melegszik az idő a jövő héten, a hétvégén helyenként 10 foknál is melegebb lehet – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-nek.

 • Indul az azonnali pénzátutalás rendszere!

  Indul az azonnali pénzátutalás rendszere!

  Március 2-án elindul az azonnali fizetések rendszere, alapszolgáltatásként 10 milliós összeghatárig néhány másodperc alatt teljesülnek a lakossági és vállalkozói egyedi átutalások az év minden napján éjjel-nappal – mondta Kovács Levente, a Bankszövetség főtitkára az M1 aktuális csatornán vasárnap.

 • Rétvári Bence: közvetlen konzultáció kezdődik a gyöngyöspatai iskolaügy érintettjeivel

  Rétvári Bence: közvetlen konzultáció kezdődik a gyöngyöspatai iskolaügy érintettjeivel

  Közvetlen konzultáció kezdődik a gyöngyöspatai iskolaügy érintettjeivel, a település önkormányzata és a tankerület a jövő héten a felpereseket levélben keresi meg, amelyben szervezett képzések széles választékát kínálják nekik – jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára vasárnapi budapesti sajtótájékoztatóján.