2020. július 10., péntek
Amália

Belföld

Hasznos megállapodást köt a kormány a fővárossal

A budapestieknek hasznos megállapodásokat köt a kormány Karácsony Gergely főpolgármesterrel – jelentette be Fürjes Balázs Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár a hétvégén. A megállapodásban szerepelnek egészségügyi kérdések, és a kukaholdingról is megegyeztek.

„Intenzíven, nyitottan, megoldásokat keresve, a budapestiek számára eredményesen tárgyaltunk a héten Karácsony Gergellyel. Napirenden voltak a budapestiek gyógyításának, a budapesti egészségügyi ellátás javításának lehetőségei és a fővárosi szemétszállítás, az úgynevezett kukaholding kérdése is” – írta közleményében Fürjes Balázs.


Ismertetése szerint rögzítették a legfontosabb közös célt: ha szükséges, a beutaló kiállítása után hét napon belül legyen meg a CT- vagy MR-vizsgálat, a vizsgálat után pedig három napon belül legyen vizsgálati végeredmény, diagnózis. Fürjes szerint a kormány biztosítja az ehhez szükséges kétmilliárdos költségvetési támogatást.

Továbbá a felek abban is megegyeztek, hogy a kormány a központi költségvetésből idén összesen 10 milliárd forinttal támogatja a budapesti kerületek járóbeteg-ellátási szolgáltatását, a vizsgálatokat, a gépek, eszközök beszerzését, a rendelők építését, felújítását.


Az államtitkár leszögezte: „Budapest nem csatatér, a budapestiek joggal várnak közös munkát tőlünk a főváros új vezetésével.”

Rendeződik a szemétszállítás kérdése

A szemétszállítás ügyében Fürjes Balázs közölte: elmondták Karácsony Gergelynek, hogy a kormány fenn kívánja tartani az egységes országos hulladékgazdálkodási rendszert. Az államtitkár szerint a cég 2019-re minden benyújtott számlát kifizetett a fővárosnak, és mivel az utolsó tavalyi számlát az FKF még nem nyújtotta be, azt a kukaholdingnak nincs jogszerű lehetősége kifizetni. Fürjes az ATV Híradójának azt mondta, amint megtörténik az adategyeztetés, kifizetik a 2019-ről fennmaradt 10 milliárdos összeget a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt.-nek.

 

Fölényesen győzött a Fidesz Nagytétényben

Nagy fölénnyel győzött Csiszár Zsuzsanna, a Fidesz–KDNP jelöltje a XXII. kerületben tartott időközi választáson. A kormánypárti jelölt a szavazatok 54,38 százalékát szerezte meg, míg az ellenzéki jelölt, Nádor Iván csak 45,31 százalékot kapott. A megismételt választásra azért volt szükség, mert az eredményhirdetés után kiderült: egy Csiszárra leadott voks átkerült Nádor szavazatai közé, azt kivonva pedig a hivatalos eredmény döntetlen lett.

Kapcsolódó Cikkek

  • Nem várhat a Lánchíd felújítása

    Nem várhat a Lánchíd felújítása

    Érthetetlen a Lánchíd ügyében történő szerencsétlenkedés – jelentette ki a kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, aki szerint minél előbb fel kellene újítani Budapest jelképét, ami a főváros feladata.

  • A Fidesz-KDNP feltételekkel támogatja az uniós hitelfelvételt

    A Fidesz-KDNP feltételekkel támogatja az uniós hitelfelvételt

    A Fidesz-KDNP feltételekkel ugyan, de támogatja az Európai Unió azon tervét, hogy hitelt vegyen fel a koronavírus-járvány okozta gazdasági károk enyhítésére – jelentette ki a KDNP országgyűlési frakciójának vezetője csütörtökön sajtótájékoztatón Budapesten.